Befőzés gyümölcsökből

  •  
  •  
  •  

A nyár végén gondoskodhatunk a nyári gyümölcsök eltevéséről, hogy télen is élvezzük a finom ízeket. Leggyakrabban lekvár, dzsem, befőtt, szörp, vagy zselé formájában főzzük be a gyümölcsöket. Önállóan vagy keverve készíthetjük.

Az alma, körte, őszibarack önállóan nem ad mindig jó aromát, lekvárnak ezért keverjük sárgabarack, sárgadinnye, meggy, szilva, cseresznye, eper, málna, ribizli, fekete bodza, fekete áfonya gyümölcsökkel. Amennyiben nincs megfelelő friss aromás, ízt adó gyümölcs, akkor tehetünk bele a kész lekvárból ízesítést. Ezt akkor keverjük bele, amikor már készen van az új lekvár.
Sok befőzést segítő keveréket lehet kapni, amivel lerövidíthető a főzési idő, és sokkal kevesebb cukor kell bele. A főzési idő lerövidítésével több tápanyag marad a gyümölcsökben, a kevesebb cukor pedig a felesleges kalóriabevitelt biztosítja. Az édes gyümölcsöket próbáljuk meg cukor nélkül is befőzni. Amennyiben még nem próbáltuk, akkor egy részét készítsük így, és próbáljuk meg az eredeti ízeket felfedezni a lekvárban. Sokan úgy vélik, hogy a lekvár attól lekvár, hogy nagyon édes. Ez nem így van! A befőzés a tartósításhoz kell. Amennyiben betartjuk a tisztasági szabályokat – forrázott, száraz üveg, légmentes zárás, száraz dunszt –, akkor nem szükséges tartósítószer sem. Az eltett gyümölcs állagát változatosan készíthetjük. Darabolt gyümölcsöt, ledarált gyümölcsöt, vagy egy rész ledarált gyümölcsöt tartalmazhat. Én az utóbbit szoktam főleg alkalmazni, mert a darált gyümölcs dúsítja a lekvárt, nem kell bele zselésítő, főleg, ha keverjük magasabb pektintartalmú gyümölccsel.
Ilyen az alma. A befőtteket darabolva tesszük az üvegekbe, és felforralt ízesített vizet töltünk bele. Vízben dunsztoljuk készre.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus