Beindul a diákmunka szezon

  •  
  •  
  •  

Egyre több diákmunka ajánlat található az interneten és a közösségi oldalakon. A munka valódiságát nem árt ellenőrizni, elkerülve a csábító ál-ajánlatokat.

Júniusban megkezdődik az aktív munkakeresés a diákok részéről. A szülők és ismerősök segítsége mellett a legtöbben az internetes felületeket használják munkaszerzésre. A tapasztalatlan munkavállalókra továbbra is veszélyt jelentenek az ún. “trükköző” munkáltatók, akik bár magas jövedelemmel kecsegtetnek, sokszor – munkaszerződés hiányában – nem fizetnek az elvégzett munkáért. A visszaélések elkerülése érdekében érdemes a diákoknak iskolaszövetkezethez fordulni, ahol szervezett körülmények között biztosítanak munkalehetőséget számukra.

Újpest arca, Gabaj Zsófi lapunknak elárulta, iskolai évei alatt ő is többször vállalt diákmunkát, és bizony számos rossz tapasztalattal is gazdagodott. “Hatszor-hétszer voltam már diákmunkán, és sajnos sokszor azt tapasztaltam, hogy a diákokkal végeztették el az ott dolgozók saját feladataikat. Négy óra alatt körülbelül annyi munkát kellett elvégeznünk, mint másoknak két nap alatt” – meséli Zsófi.

Ha valaki tehát nyáron szeretne egy kis zsebpénz kiegészítéshez jutni, mindenképpen olyan helyet keressen, ahol munkaszerződést is kötnek vele, mely tartalmazza a pontos feladatokat, a munkavégzés helyszínét, idejét és természetesen a munkabér összegét is.

A jelenleg – a tanulás mellett – egy újpesti kávézóban dolgozó szépség persze hozzáfűzte, a veszélyek mellett számos előnyt is nyújt a nyári diákmunka. “Betekintést nyerünk a való életbe, és megtapasztaljuk, milyen lesz, ha egyszer kikerülünk az iskolából. Nem csak belecsöppen majd az ember ismeretlenül, hanem lesz már egy kis tapasztalata” – bíztatta a munkát kereső fiatalokat Újpest Arca.

antosa

(További információk: diakmunka.lap.hu)