Beköltöztek az első fiókák a Madárfészekbe

  •  
  •  
  •  

Erdei Zsolt szakmai vezetésével Újpesten megnyílt a Madárfészek Ökölvívó Akadémia, egyikeként annak a négy nagy központnak, amely a kiemelt sportágfejlesztési támogatás részeként jött létre.

Az újpesti Halassy Olivér Sportcentrumban rendezett megnyitón megjelent többek között Wintermantel Zsolt polgármester, Simicskó István, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség elnöke, Nagy István és Molnár Szabolcs alpolgármesterek, Tahon Róbert jegyző, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Szabó Bence olimpiai bajnok, MOB-sportigazgató.

Simicskó István örömteli eseménynek nevezte az akadémia létrejöttét. Kiemelte, a szövetség korábbi, évi 70 millió forintos költségvetésével szemben a kiemelt támogatásnak köszönhetően az idei év első félévében 524 millió forinthoz jut a magyar boksz, a 2020-ig terjedő időszakban pedig összességében 5,7 milliárd kerül a szövetség számlájára.

Wintermantel Zsolt elmondta, hogy miután Erdei Zsolt megkereste őt, néhány mondat után megállapodtak abban, hogy Újpest ad otthont az akadémiának, hiszen a város számára kiemelten fontos a sport.
– Az elmúlt években számtalan sikert értünk el, mi lettünk például a Kihívás Napján a legsportosabb hetvenezer lélekszám fölötti település – emelte ki a polgármester. – A sportsikereken kívül saját uszodával büszkélkedhetünk, sportpályákat újítottunk és építettünk meg, és ez így lesz a jövőben is. A létesítményt ingyen biztosítottuk az akadémia számára, és már dolgozunk, hogy azok a sportágak, amelyek most kiszorultak a Halassyból, egy másik csarnokban leljenek otthonra.

Csötönyi Sándor szerint a sportág nagy esélyt kapott az államtól, és ezzel élni is kíván.
– A támogatás lehetőséget ad a tömegbázis növelésére. Természetesen a cél és az elvárás, hogy minden korosztálynál az eredményekben is megmutatkozzon a körülmények javulása. Számomra megnyugvás, hogy egy olyan sportember, mint Erdei Zsolt is „ringbe száll” az ügy érdekében. Biztos vagyok abban, hogy a fészekből számtalan kismadár röppen majd ki, és szerez örömöt nekünk, az ökölvívás szerelmeseinek.

Szabó Bence kijelentette, nagyon örül annak, hogy barátja és sporttársa Újpetre költözött, hiszen az olimpiai bajnok kardvívó ma is sok szállal kötődik a lila-fehér klubhoz és a városhoz.
– Újpestiként lettem olimpiai bajnok, később vezettem a nagy múltú klubot – mondta. – Ma, a MOB sportigazgatójaként persze hogy árgus szemekkel figyelem az újpesti sportolókat. Az akadémiát pedig jobb helyre nem is hozhatta volna Madár. Újpesten olyan a sportélet, hogy azt bármelyik város vagy magyar település megirigyelheti.
Az Erdei Zsolt nevével fémjelzett akadémián jelenleg tizenkilenc fiatal bontogatja szárnyait. A Madárfészekben edzenek, Budapesten tanulnak, de a versenyeken eredeti klubjaik színeiben mérkőznek.

– Az akadémistáink között akadnak magyar bajnokok és érmesek, sőt, világversenyen dobogós helyezést elért bokszolók is – újságolta Erdei Zsolt. – A tizenkilenc srácból tizenheten a Mogyoródi úti kollégiumban laknak, és többségük az újpesti Bródy Imre Gimnáziumban tanul. Remélem, doppingolja majd őket, hogy nem csupán felügyelem a munkájukat, hanem együtt is edzenek velem és Bedák Zsoltival. Így legalább testközelből érezhetik, milyen egy profi ökölvívó felkészülése. Megláthatják, nem lazsálok, hiszen a március 8-i kecskeméti gálán a Boksz Világszervezet Európa-bajnoki övéért lépek szorítóba. Lehet, ez lesz a búcsúmeccsem. És búcsúzni csak szépen szabad. Tehát győzelemmel akarom megköszönni a magyar szurkolóknak azt a rengeteg szeretetet, amit kaptam tőlük.

Gergely Gábor