Beköszöntött a csillagászati nyár

  •  
  •  
  •  

Az idei nyári napforduló csütörtök hajnalban, közép-európai idő szerint 1 óra 9 perckor volt, ekkor köszöntött be a csillagászati nyár az északi féltekén – írja a Space.com űrkutatási hírportál.

A napforduló (solstitium) kifejezés a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő, míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő fölött delel. A nyári napfordulókor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, ekkor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka.

A napfordulók idején a Nap mozgása a Földről nézve megváltozik: az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről észak felé halad, utána pedig északról dél  felé. December 21-én, a téli napforduló idején ennek a fordítottja történik.
Nyáron az elliptikus pályán keringő Föld a legtávolabb van a Naptól, míg a téli hónapokban a legközelebb, a különbség körülbelül 5 millió kilométer. Az idén július 5-én, közép-európai idő szerint hajnali négykor kerül bolygónk naptávolba (aphélium), amikor 152,1 millió kilométer választja el központi csillagunktól. Az idén január 4-én jártunk a Naphoz legközelebb (perihélium), amikor 147,1 millió kilométerre közelítettük meg.

(Forrás: MTI)