Benne vagyunk a világrekordban

  •  
  •  
  •  

Ki hitte volna, hogy a poharak pakolásában is lehet csúcsot dönteni. Pedig, így van ez, mi több november 17.-én Guinness World Rekord-döntésre készültek a világ számos országában, közelebbről kerületünkben is. Az Angol Tagozatos Iskola tanulói – tanáraik segítségével – neveztek be a nemes vetélkedőbe és el is végezték, amit vállaltak.

A Speed Stacks magyarul “Sport Poha-Rak” nemzetközi szövetsége tavaly több, mint 318 ezer pohárrakosgatót tudott egyidőben megmozgatni a világon. Meg is született a rekord, hiszen a világ 29 országában közel 30 ezer intézményben építették a résztvevők a pohárgúlákat minimum harminc percen át. Idén újabb országok csatlakoztak a rekordkisérlethez, mi magyarok első ízben neveztünk be a játékba.
Az eredményeket még összesítik, de az előzetes számítások szerint új csúcs született, amihez a magyar rakosgatók is hozzájárultak.

De, mi is a Speed Stacks?
A “Sport Poha-Rak” egyénileg és csapatban egyaránt végezhető tevékenység, ami – miként a nevéből is kitűnik – speciális műanyag poharak minél rövidebb idő alatti sorrendbe rakásából illetve  rendszerezéséből áll. A résztvevők előre meghatározott sorrendben különböző színű gúlákat építenek fel az órával vagy az ellenféllel versenyezve. A gúlák három, hat vagy tíz pohárból állhatnak.

Felmérések szerint a sport segít a fizikai és szellemi fittség fejlesztésében. Ráadásul, bizonyítottan támaszt nyújt az olvasási, írási, számolási és logikai készség kialakításásban, és a problémamegoldásban. Az orvosi vizsgálatok bebizonyították, hogy a “pohár-rakosgatás” javítja  az agy féltekéinek folyamatos kapcsolatát, segítségével új hidak alakulnak ki az agysejetek között. Ezáltal pedig fejlődik az agyműködés, koncentrálódik a figyelem, javul a teljesítmény az iskolában, a sportban a zenetanulásban és az élet szinte valamennyi területén.

(gergely)