Bergström-díjjal ismerték el a szakmai munkáját

  •  
  •  
  •  

Tizenöt éve alakult meg az ÚJPA ILCO Egyesület, amely anyaszervezetéhez hasonlóan a sztómás betegeket segíti a lelki és fi zikai utógondozásban. Nemrégiben Bergström-díjjal tüntették ki elnökét, dr. Hollósi Antal sebész főorvost.

A Magyar Koloproktológus Társaság által alapított Bergström-díjat azok a magyar szakemberek vehetik át, akik az adott évben legtöbbet tettek a magyar sztómások érdekében.

– Saját tapasztalataim vezettek ahhoz, hogy csatlakozzam a sztómásokat segítő szervezethez, és megalapítsam a helyi egyesületünket. Orvosként első voltam, aki megkapta a Bergström-díjat, ami megtisztelő, de úgy érzem, az általam létrehozott ÚJPA ILCO Egyesület érdeme is, amelyet szerencsére folyamatosan támogat az újpesti önkormányzat – mondta el a díjátadó kapcsán dr. Hollósi Antal.

A díj névadója a Svédországba emigrált, magyar származású Bergström Zsuzsa volt, akit már új hazájában ért a betegség, amely bélkivezetéssel végződött. Harminc éve azzal a céllal alapította meg a nemzetközi ILCO szövetséget, hogy az ugyanezzel a problémával küzdő betegeket egy csoportba tömörítse, életminőségüket javítsa. Rövidesen nekilátott a hazai ILCO szövetség megszervezésének is, amelyet anyagilag jelentős összeggel támogatott.

G. R.