Berki: ígérem ott leszek Londonban!

  •  
  •  
  •  

A tornasportban csak kevesen mondhatják el magukról, hogy egy szeren ötször is Európa-bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakukba. Nos, az újpesti Berki Krisztián Debrecen, Amszterdam Lausanne és Milánó után ismét kontinensbajnoki címnek örülhetett, ezúttal Berlinben utasította maga mögé a mezőnyt. Bátran kijelenthetjük, Berki Krisztián a lólengés koronázatlan, bocsánat koronázott királya.

– Egy világbajnoktól elvárható, hogy nyerjen, így volt ez a berlini viadal előtt is? – kérdeztük Krisztiánt.
– A verseny előtt még az is felmerült, hogy ki kell hagynom az ebét.  Beteg voltam, arcüreggyulladás gyötört, és kisebb sérülések is hátráltattak a felkészülésben – válaszolt a bajnok. – Sok tréninget ki kellett hagynom, fizikailag sem voltam a legjobb állapotban. Szerencsére edzőm, Kovács István kihozta belőlem a maximumot, így nagy öröm számomra, hogy jól sikerült Európa-bajnokság.

– Az év legfontosabb eseménye az októberi világbajnokság lesz, hiszen ott kell megszerezned az indulási jogot a londoni olimpiára.
– Ez így igaz, nincs fontosabb esemény számomra ebben az esztendőben. Hiába vagyok világ- és Európa-bajnok, az olimpiai szereplésem még egyáltalán nem biztos. Ezért is mondom, gyönyörűen indult a szezon, de tudom, iszonyúan nehéz hetek-hónapok állnak előttem.  Rengeteget fogok dolgozni, mert olyan gyakorlattal akarok előrukkolni a világbajnokságon, hogy ne legyen senki előtt kétséges, ott a helyem Londonban. Az edzőm könyörtelen, pihenő nincs, csak munka. De, nagyon jó, hogy így van. Ígérem, ott leszek Londonban!

– Tehát, tartalmas, erős és hibátlan gyakorlat szükséges a kvalifikációhoz…
– Igen, mert Berlinben ejtettem egy-két apró hibát. A fináléba első helyen kerültem be, szerencsére elsőként is léphettem a lóhoz. Mivel kívülről nézve jól ól sikerült gyakorlat, ezzel talán sokkoltam az ellenfeleimet. Kockáztatásra kényszerítettem őket, és hibáztak.

– Amikor a legnagyobb ellenfelednek kikiáltott, angol Louis Smith elrontotta a gyakorlatát, tudtad, hogy tiéd az aranyérem?
– Azt éreztem, hogy a többiek biztosan nem tudnak megelőzni.  Tehát, igen tudtam, hogy én nyertem.

– És, a világbajnokságon is nyerni fogsz?
– A lólengés a tornaversenyek egyik legnehezebb szere, olyan, mint a lányoknál a gerenda. Ha hibázol, azt szinte lehetetlen kijavítani. Ha kiesel a ritmusból, a kegyetlen pontozók azonnal több pontot is levonhatnak. Nálunk pedig tizedek, századok döntenek a helyezésekről.

Gergely Gábor