Berki is csak ámult

  •  
  •  
  •  

Első alkalommal rendeztek Légtorna Világbajnokságot Magyarországon. Az eseménynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. A több tucat versenyző között mexikói, szlovák és cseh tornász is szerepelt.

Gombóc, spárga, kocka, dugóhúzó, bomba és helikopter – a kötelező elemek. A legtöbben az úgynevezett tissue-n mutatták be produkciójukat, de a karikagyakorlatok is nagy sikert arattak. A zsűri fővédnöke Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója. Azt mondja, bár ez elsőre nem szembetűnő, de sok a közös pont a tornában és a cirkuszi mutatványokban.

– Ez egy olyan fantasztikus mozgás, ami az emberben érzéseket hoz elő, félelmet. Az ember nézi és azt hiszi, hogy jaj, most le fog esni, és nem, nagyon kemény dolog ez – fogalmazott.

A zsűriben foglalt helyet Újpest olimpiai bajnoka, Berki Krisztián.
– Kegyetlenül nehéz sport – összegzett. – Szerintem, legalább annyit és olyan keményen dolgoznak a versenyzők, mint azt mi tornászok tesszük. Kimondottan érdekes volt, hogy – ugyan a cirkuszban folyt a verseny -, de nekem cseppet sem tűnt artista mutatványnak egy-egy produkció. Bevallom, néha csak ámultam a gyakorlatok láttán. Fantasztikus sportemberek mutatták be tudásukat, akik néha még a gravitációt is meghazudtolták a bemutatójuk során. Csak gratulálni tudok a résztvevőknek, bevallom, nagyon nehezen tudtam dönteni, amikor pontoznom kellett.

– A Fővárosi Nagycirkuszban ilyen jellegű sportesemény még nem volt. Mivel a cirkuszművészet és a sport egymáshoz nagyon közel áll, ezért is öröm, hogy itt rendezhettük meg a világbajnokságot – mondta Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület elnöke.

GG