Berki Krisztián lovon verhetetlen

  •  
  •  
  •  

Az esélyesség súlyos terhével állt a szer mellé a lólengésben ötszörös Euró­pa-bajnok Berki Krisztián a férfi Európa-bajnokságon, Montpellier-ben, és ismételten bizonyította teherbíró képességét.

Kovács István tanítványa kiváló gyakorlatot mutatott be, lendületesen, hiba nélkül kezdett, majd gyakorlata további részében sem rontott, így 15,958 pontot kapott, amivel jócskán megelőzte legnagyobb riválisát, a 15,775-tel végző brit Louis Smitht. A kétszeres magyar világbajnok pályafutása során hatodszor diadalmaskodott kontinensviadalon.

„Teljes mértékben sikerült megvalósítanom, amit elterveztünk – mondta Berki. – Szokás szerint nem néztem a többieket, csak a hangokból tudtam, hogy hogyan is sikerültek a gyakorlatok. Edzőmmel azt beszéltük meg, hogy a fináléban a 6,9-es nagygyakorlatot mutatom be, erre is melegítettem, és ezen csak bizonyos körülmények között változtattunk volna. Amikor mentem fel a pódiumra, csak annyit mondott nekem, hogy jobb vagyok, mint az angol, és hogy csináljam a dolgomat. Én azt tettem, és sikerült. Egyelőre nem tudtam felfogni, hogy hatszoros Európa-bajnok vagyok, hihetetlen számomra. Úgy érzem, ez a győzelem óriási erőt ad, és ez a lendület kitart az olimpiáig.”

Hídvégi Vid 15,133 pontot kapott gyakorlatára, ez a selejtezőhöz hasonlóan az ötödik helyet jelentette számára. „Amit elterveztünk, megcsináltam, így elégedett vagyok – mondta Hídvégi –, s Krisztiánnal ellentétben én izgultam, de nálam ez természetes, mindig előfordul, ennek leküzdésén dolgozunk a sportpszichológussal, és úgy érzem, ebben is javultam.”