Berki Krisztián mindenkit bucira vert Kínában

  •  
  •  
  •  


Közép-európai idő szerint szombat reggel már sejthettük, délután pedig bebizonyosodott: a nanningi torna-világbajnokság selejtezőjéből Berki Krisztián a legmagasabb pontszámmal, 16,066-tal került be a lólengés döntőjébe. S olimpiai bajnokunk nagyon megverte a többieket.

Férficsapatunk a huszadik helyen zárt, így jövőre indulhat az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Olimpiai bajnokunk már nyert két vb-t és hat Eb-t is, de miután a legutóbbi két Európa-bajnokságon ezüstérmes lett – tavaly Moszkvában a brit Daniel Keatings, idén Szófiában pedig egy másik brit, az olimpiai bronzérmes Max Whitlock győzte le –, az előző évi vb-n, Antwerpenben pedig a selejtezőben leesett a lóról, és így nem jutott döntőbe, sokan már temetni kezdték. Ám az UTE 29 éves tornásza Nanningban csattanós választ adott a fanyalgóknak, és ez a megállapítás szinte független attól, hogy mi történik majd a jövő szombati döntőben.

Tavasszal a szófiai Eb-n a britek csodagyereke, a még csak 21 éves Whitlock bombaerős, 7,3-as kiinduló pontszámú gyakorlatára 16,166 pontot kapott, Berki a 6,9-esére 15.633-at úgy, hogy nagy hibája nem volt, és ennek tükrében a különbség kétségkívül őrségváltást sejtetett. Nanningban azonban Whitlock még pénteken a 7,2-es gyakorlatára csak 15,233-at tornászott össze, ezzel döntőbe sem került, végül a tizenegyedik helyen zárt. Ugyanakkor Berki a 7,0-s erősségű gyakorlatát szinte tökéletesen kivitelezve, 16,066-tal az első helyen jutott be a fináléba. A verseny végét meg sem kellett várnia, már boldogan nyilatkozhatott.

S ezzel a roppant magas pontszámmal úgy végzett az első helyen, hogy nagyon megverte a többieket: mögötte a második helyen az amerikai Alexander Naddour 15,633-mal, a harmadikon pedig a szlovén Saso Bertoncelj 15,558-cal lett finalista. A döntőbe még a horvát Filip Ude (15,533), a francia Cyril Tommasone (15,500), a horvát Robert Seligman (15,466), a fehérorosz Andrej Lihovicki (15,333) és Keatings (15,333) jutott be. Hidvégi Vid (14,966) a tizenharmadik helyen végzett.

Nem árt felidézni a tavalyi vb végeredményét: Antwerpenben a japán Kamejama Kóhej 15,833-mal győzött, Whitlock és a mexikói Daniel Corral Barrón 15,633-mal holtversenyben végzett a második helyen. S most Nanningban egyikük sem került be a döntőbe. Whitlockról már szóltunk, Kamejama 14,300-zal a 46., Corral Barron 14,166-tal az 54. helyen kötött ki.

A Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Tálas Bence, Vlacsil Attila, Babos Ádám,Vecsernyés Dávid alkotta csapatunk a huszadik helyen végzett, s ez is nagyon jó hír számunka. A nanningi világbajnokság egyfajta „előkvalifikációs” vb, amelyen legjobb huszonnégybe kellett kerülni ahhoz, hogy az adott nemzet a 2015-ös világbajnokságon – amelyen már kvótákat osztanak – teljes csapattal vehessen részt.

– Óriási dolog, nagy előrelépés, hogy a huszadik helyen végeztünk, s így csapatban is ott leszünk a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. Az együttes a nehezebb indulást követően jól teljesített a szereken, a csapatösszetartás pedig kiváló, nagyon örülök ennek. Mint ahogy Berki Krisztián nagyszerű teljesítményének is, egyértelműen ő volt most a legjobb, kimagaslott a mezőnyből – nyilatkozta a magyar szövetség hírlevelében a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a szövetség elnöke.

Vasárnap női csapatunk – Makra Noémi, Böczögő Dorina, Csillag Tünde, Divéky Luca, Romhányi Eszter, Horváth Enikő – is megpróbál bekerülni a legjobb huszonnégybe.