Berki Krisztián tornász, az év férfi sportolója

  •  
  •  
  •  

Berki Krisztiánnal, az UTE olimpiai és világbajnok tornászával a Magyar Autóklub vezetéstechnikai pályáján novemberben találkozott az Újpesti Közéleti Televízió “Barátunk az autó” című műsorának stábja, hogy bemutassuk, hogyan veszi az akadályokat a sportoló a tanpályáján. (A feladat itt az, hogy egy mesterségesen előidézett megcsúszásból kell egyenesbe hozni az autót.)
Az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok tornászt 2007-ben Junior Prima díjjal, 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. A 2012-es londoni olimpián aratott győzelme után Budapest, Újpest, Zugló és Nagyecsed díszpolgárává avatták.

Krisztián itt sem tagadta meg élsportolói mivoltát, a maximumra törekedett. Akárhányszor ment fel a rántópadra, szinte mindig megúszta kicsúszás, pördülés nélkül a köröket. 10-ből összesen egyszer forgott meg az autó, igaz, a rántópad legnagyobb fokozatán. Ezután viszont már menetstabilizátor nélkül is hibátlanul teljesített.

-    Voltál már ilyen tréningen, hogy ennyire rutinosan hárítod el a veszélyes helyzeteket?
-    Még sosem voltam ilyen pályán, de már nagyon kíváncsi voltam, mert nagyon szeretek autót vezetni.
-    Abban, hogy ilyen ügyesen, ilyen jó reakcióidőkkel oldottad meg a feladatot, közrejátszhatott az, hogy te egy olyan sportágat űzöl, amiben a tér minden dimenziójában előfordulsz, ezáltal jobban, gyorsabban tájékozódsz?
-    Valószínűleg ezeknek a képességeknek is köszönhető, hogy amikor megkértél, hogy szándékosan rontsak, akkor sem tudtam, mert győztek a reflexeim. Szeretek autózni. Az edzéseken, a tornán kívül ez az egyetlen dolog, amit napi szinten művelhetek, és ez nagyon ki tud kapcsolni.
-    Mióta vezetsz?
-    2006 óta van jogosítványom, úgyhogy nem mondanám, hogy nagyon rutinos vezető vagyok. Balesetem eddig hála istennek nem volt, gyorshajtási bírságom viszont annál több. Ettől függetlenül azt hiszem, figyelmesen vezetek, csak ott hajtok gyorsan, ahol ezt biztonságosan tehetem.
-    A dinamikus vezetés híve vagy?
-    Igen! Szeretem azt az adrenalin-szintet, ami edzésen és versenyeken fel-le mozog, és ezt az autózásban is átélhetem.
-    Amióta a kislányod ott ül a hátsó ülésen, másképp vezetsz?
-    Észreveszem magamon, hogy néha igen, ami szerintem hiba, mert ha az ember megszokott egyfajta ritmust, stílust, akkor nem jó változtatgatni, mert ettől hibázhat. Nyilván úgy megyek, hogy vigyázok rá. A legmegfelelőbb gyerekülést vettük meg, jól érzi magát benne.
-    Mit adott neked ez a mai tréning itt a tanpályán?
-    Megtapasztaltam azt, hogy az autó egy bizonyos helyzetben hogy viselkedik. Most már tudom, mire számíthatok csúszós úton, ha picit gyorsabban megyek bele egy kanyarba.  
-    Amikor 2012-ben megnyerted a Londoni olimpiát, az emberek nagyon megszerettek téged. Több város is – köztük Újpest – díszpolgárává választott. Hogy érintett ez?
-    Nagyon meglepett, hiszen ezt a címet általában idősebb emberek kapják. Nagyon megható volt, hiszen ezzel is azt jelezték, hogy valami nagyon nagy dolgot értünk el Londonban. Nemcsak az edzőmnek, azoknak, akik segítették a munkánkat, hanem az egész magyarságnak sikerült felejthetetlen perceket szerezni.

Berki Krisztiánt ez év decemberében az év férfi sportolójává választották!

Az autós műsorban készült riport megtekinthető itt:  

https://www.youtube.com/watch?v=RhExc20GyL8

Prófusz József