Berki Krisztián világpremierre készül

  •  
  •  
  •  

Az Európa-, világ- és olimpiai bajnok Berki Krisztián ismét komoly feladat előtt áll, számára a keddi selejtezővel kezdődik az idei torna-világbajnokság Antwerpenben. A lovas fenoménnak is titulált Berki ezúttal egy új, az eddiginél magasabb, 7.0 kiinduló pontos gyakorlattal készül. Őt és edzőjét, Kovács Istvánt is megkérdeztük a továbblépésről.

– Éveken át ugyanazzal a jó anyagerősségű gyakorlattal aratott sikert a nagy világversenyeken.

– Ez igaz, de Kovács Istvánnal közösen úgy döntöttünk, újítanunk kell, hogy meg tudjam őrizni a pozíciómat. Ezért a korábbi gyakorlatom közepén egy nehéz mozdulatsort helyeztünk el. Ha a vb-n a selejtezőt sikerrel veszem, a döntőben fogom bemutatni az új gyakorlatot.

– A döntésben szerepe volt annak, hogy hatszoros Európa-bajnok létére a legutóbbi Európa-bajnokságon „csak” ezüstérmes lett?

– Nem, ott sajnos hibáztam. Egyébként én az ezüstnek is örültem.

– Az Eb-n brit versenyzőtől kapott ki, de nem a nagy olimpia ellenfele, Louis Smith, hanem Daniel Keatings győzte le. Sokak számára meglepetésként hatott a szigetországi győztes.

– Keatings nagyszerű lovas, a korábbi versenyekről jól ismertem, s mivel Smith nem volt ott, ő vette át az „üldözésemet”.

– A hírek szerint Smith az antwerpeni vb-n sem vesz részt. Lehet tudni ennek az okát, esetleg abbahagyja a versenyzést?

– Erről nem tudok semmit.

– Milyen reményekkel utazik a vb-re?

– Most nincs rajtam olyan nyomás, mint az olimpiai kvalifikáció előtt, amikor mindenképpen nyernem kellett ahhoz, hogy ott lehessek az ötkarikás játékokon. Tudom, hogy nagyon komoly ellenfelek várnak rám, de remélem, hibátlanul tudom bemutatni az új gyakorlatot és akkor nem lesz gond.

Kovács István vezetőedző szerint az új gyakorlat szebb, mint amellyel olimpiai aranyat nyert.

– Mit lehet tudni az ellenfelekről?

– Nagyon sokan vannak, akik a világbajnokságon csak egyetlen szeren indulnak, s mivel egyre többen ismerik fel a lólengés szépségét, nagyon sűrű a mezőny. Jelenleg az angolok és a kínaiak nagyon jók, az olaszok is rendelkeznek egy nagyon tehetséges lovassal, és van egy japán fiú, akit még nem láttunk versenyezni, és akit csak lovazni hoznak a japánok.

(VH)