Berki: Mi értelme lenne abbahagyni?

  •  
  •  
  •  

Berki Krisztián olimpiai aranyérmet nyert Londonban, ezzel a lólengés vitathatatlan királya lett 2012-ben, már ha nem volt eddig is az. Utólag visszanézve egyre jobban úgy érzi, hogy megérdemelte az aranyat, és hogy edz-e még idén, az leginkább nem is tőle, hanem edzőjétől, Kovács Istvántól függ majd. A SportHíradó az olimpiai bajnokkal beszélgetett.

“Nagyon sok minden történik most körülöttem, és csak a családtagok, barátok és szurkolók miatt kezdem kicsit érezni, hogy olimpiai bajnok lettem – mondta a SportHíradónak Berki Krisztián, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornászunk arra a kérdésre, hogy sikerült-e már valamennyire feldolgozni az eseményeket. – Egyébként semmi konkrét dolog nem változott, én ugyanaz az ember maradtam.”

Berki kétszeres világbajnokként és hatszoros Európa-bajnokként, egyben a lólengés legnagyobb esélyesként érkezett Londonba. A selejtezők során azonban rontott, így csak ötödikként került be az augusztus 5-i döntőbe. Csalódott volt, de nem esett kétségbe.

“Az elrontott selejtező után rá kellett jönnöm, mire is van pontosan szükségem. Az edzőmtől kaptam egy nap szünnapot, hogy kiszellőztessem a fejem, és az az egy hét gyakorlás is nagyon kellett. De nem aggódtam a döntő előtt. Lehiggadtam, és mintha lement volna rólam a teher.”

Ez a fináléban látszott is. Krisztián gyakorlatára még edzője, Kovács István is azt mondta, hogy ez volt tanítványának eddigi legjobb gyakorlata, ami még neki is tetszett, pedig nincsen nála nagyobb kritikusa. Ezzel Berki is egyetért. “Valóban, szeritem ez volt a legjobb gyakorlat, amit pályafutásom során csináltam.”

A tornász elmondta, hogy nem volt benne félelem a korábbi rontás miatt, de valóban nem volt akkora önbizalma, és ez nemcsak a fergeteges olimpiai hangulatnak volt köszönhető. Még a felkészülés során ugyanis begyulladt a bölcsességfoga, ami nem várt szövődményekkel járt.

“Ráment a vállamra, az ottani izmokra, így nagyon hártáltatott az itthoni edzések során – mesélte Berki. – Londonban izgultam is miatta, ugyanis csak a felkészülés utolsó két hetét tudtam a szokásos intenzitással végig edzeni. Márcsak ezért is jól jött a selejtező és a döntő közti egy hét.”

A döntőben a nagy rivális brit Louis Smith Berkivel megegyező pontszámot (16,066) kapott a gyakorlatára, de az elegancia miatt a magyar tornász nyert. “Ha ő nyer, ugyanúgy megérdemelte volna. Akkor úgy gondoltam egy pillanatig, hogy övé lesz az arany, de itthon újra megnéztem a gyakorlatokat, és azt hiszem, a bírák részéről jó döntés született, mert az enyém valóban szebb volt.”

Hogyan tovább? Berki jóformán még le sem jött a pódiumról, de máris úgy nyilatkozott, hogy megvan a motiváció a követlező olimpiáig, és a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán – aki jelenleg a Magyar Tornaszövetség elnöke – rekordjának utolérése is a folytatásra ösztönzi. “Ha megvan bennem az erő, mi értelme lenne abbahagyni? Rióig biztosan kitartok!”

A magyar sportoló Louis Smithen kívül egyelőre nem lát igazi riválist a mezőnyben, legalábbis Európában. Ellenben Ázsiából bárki előbukkanhat a semmiből, és minden évben tűnnek fel újabb és újabb arcok. És ugye ott van még Hidvégi Vid is, aki Londonban ugyan rontott a döntőben, de ő is odaérhet a dobogóra.

“Azt nem tudom megmondani, Vid hanyadik lett volna, ha nem ront, de szerintem a sportdiplomácia sajnos biztosan nem hagyta volna, hogy két magyar álljon a dobogón Londonban. Pláne úgy, hogy közben két brit is van a döntőben. De később nagyon remélem, hogy nemcsak közös döntőink lesznek, hanem közös dobogóink is!”

Berki Krisztián a hazaérkezése után úgy nyilatkozott, idén már nem szeretne edzeni, de hogy mi lesz az év hátralévő részében, még bizonytalan. “Én azért szeretnék edzeni, de leginkább az edzőm az, aki nem engedi. Persze lejárok majd kondiba, futni és biciklizni is fogok rendszeresen, a szinten tartásra azért figyelek. Egyelőre nem akarok tornaterembe menni, de jön majd az újabb Európa-bajnokság és világbajnokság, amelyekre azért szeretnék tisztességesen felkészülni.”

(sporthirado.hu)