Berki örökre beírta nevét a tornába

  •  
  •  
  •  

A Magyar Torna Szövetség tájékoztatása szerint a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását nevezik a jövő évtől Berki-elemnek a sportágban. A nemzetközi szövetség technikai bizottságának vezetője, Steve Butcher már korábban jelezte, hogy lesz Berki-elem, a döntés most vált hivatalossá.

– 2008-ban mutattam be először a Thomas-orsót kápán. A londoni olimpián is ezzel kezdtem a gyakorlatomat. Sok mindent elérhet egy sportoló, de az, hogy elemet neveznek el róla, talán a legnagyobb dicsőség a pályafutásában – írta közösségi oldalán Újpest olimpiai bajnoka.

Berki Krisztián elmondta, még szoknia kell, hogy így használja, így nyilatkozzon a nagyon látványos, ugyanakkor nagyon nehéz és bonyolult elemről. Mint mondta, egy kezén is meg tudná számolni, hogy az elmúlt évek nagy versenyein hány alkalommal mutatta be.

– Egyébként a világon egyelőre senki sem tudja megcsinálni rajtam kívül, egyszer láttam egy ázsiai versenyzőtől egy próbálkozást, de a felénél leesett – fűzte hozzá büszkén Krisztián.

Korábban Magyar Zoltánról és Sivadó Jánosról is elneveztek egy-egy elemet lólengésben. Előbbi az 1972-es müncheni olimpián mutatta be először a Magyar-vándor névre keresztelt elemet, utóbbitól pedig az 1974-es várnai világbajnokságon láthatták első alkalommal a Sivadó-vándort.