Berki világbajnok!!!

  •  
  •  
  •  

Berki Krisztián megvédte Rotterdamban szerzett címét, 15,833 pontos gyakorlatával első helyen végzett a tokiói tornász világbajnokságon.

Berki Krisztián megvédte Rotterdamban szerzett címét, 15,833 pontos gyakorlatával első helyen végzett a tokiói tornász világbajnokságon. A világbajnoki címmel a londoni olimpiára is megszerezte azt a kvótát, amelyet a gyűrűn majdnem elveszett. A döntőben a másik magyar, Hídvégi Vid a negyedik lett.

Az ÚTE világbajnok tornászának, az Év Sportolójának teljesítményéhez korábban az újpesti képviselő-testület is gratulált, Berki Krisztián januárban részt vett Wintermantel Zsolt polgármester fogadásán, amelyen Újpest kiválóságait köszöntötte.

Ami az eredményt illeti, Berki már a döntőbe is a legjobb eredménnyel került be, gyakorlatára 15,866 pontot kapott. A fináléra azonban nem készülhetett izgalommentesen. A gyűrűgyakorlatát elrontotta, mindössze 10,166 pontot kapott rá. Az eredmény az olimpia szempontjából volt lényeges. A kvalifikáció egyik feltétele, hogy egy tornásznak kiválasztott számán kívül két másik szeren is jól kell produkálnia. Az összes versenyző pontszámának 85 százalékát kell teljesítenie. Berkinek ez épphogy sikerült, 85,3 százalékot jelentett pontszáma.

“Szép volt! Én is nagyon izgultam a fiúkért, Magyar Zolival az első sorban ültünk, ennél közelebb már csak a bírók voltak. Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott, mit mondhat ilyenkor egy MOB-elnök. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat.  Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!” – dicsérte versenyzőit Borkai.

Berki nemrég az elnöktől új lovat vehetett át, a MOB saját keretéből vásárolt 5500 eurós tornaszert, hogy a tornásznak minden esélye meglegyen az olimpiai kvalifikációra. Három különböző lovon gyakorol, mert nem ugyanolyan típust használnak a világbajnokságon, az olimpián vagy éppen a magyar versenyeken.

Berki a számban szinte egyeduralkodó, áprilisban ötödik Európa-bajnoki címét szerezte, arcüreggyulladásából épphogy csak felépülve. A tornász a korábbi világbajnokságokon is eredményes volt, két ezüst- és egy aranyérmet nyert. Tavaly, Rotterdamban szerzett címéért az Év Sportolójának is megválasztották az újságírók.

A tornászra a MOB is potenciális londoni éremszerzőként tekint, Berki tagja annak a 10 fős elitcsapatnak, amelynek tagjait az olimpiai bizottság havi 400 ezer forintos ösztöndíjban részesíti.