Berkinek kedvez az olimpiai kvalifikációs rendszer

  •  
  •  
  •  

Taskentben véget ért a Nemzetközi Tornaszövetség kongresszusa, amelyen terítékre került a sportág Rio de Janeiro-i olimpiára szóló kvalifikációs rendszere. Olimpiai bajnokunknak, Berki Krisztiánnak a jövő évi glasgow-i világbajnokságon elegendő a dobogón végeznie, és akkor biztosan ott lehet az ötkarikás játékokon.

Üzbegisztán fővárosa adott otthont a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) nyolcvanadik kongresszusának, amelyen magyar szempontból mindenképpen kedvező hír látott napvilágot. Megerősítést nyert, hogy a 2015-ös glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a szerenkénti dobogósok kvótát szereznek Rióra. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Berki Krisztiánnak – aki idén szerezte meg a harmadik vb-címét – elegendő „csak” a lólengésre koncentrálnia, ellentétben a londoni olimpia előtti jóval nehezebb kvótaszerzési mizériával, amikor három szeren kellett teljesítenie.

– Az olimpiai kvalifikáció szempontjából számunkra kedvező, hogy a vb érmesei automatikusan olimpiai résztvevők lesznek, így Berki Krisztiánnak nem kell más szerre koncentrálnia, csak a lólengésre – nyilatkozta a szeren kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke.

(G)