•  
  •  
  •  

Nemrégiben zajlott a városban egy nagyszabású összművészeti divatesemény, melyet a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége és a PS Magazin szervezett. Magyar tervezők bámulatos ruhakreációi reagáltak egy-egy ritka betegségre vagy zavarra. A szavunk is elállt.

A ritka betegségekről kevesen és keveset tudnak. Az a definíció, hogy „azok a rendellenességek, melyek előfordulási esélye kisebb, mint 1:2000-hez”, nem mond túl sokat. Ez a halmaz majdnem 10 ezer féle betegséget tartalmaz és a lakosság 6-8 százalékát érinti. Rengetegszer gyógyíthatatlan és a szó többszörös értelmében fájdalmas betegségben szenvedők hátrányos helyzetét fokozza, hogy gyakran félrediagnosztizálják őket, nem ismerik fel az igazi problémát, ők pedig szégyellik magukat. A RIROSZ, Jól áll neked a tolerancia című rendezvénye reflektorfénybe helyezte ezeket a problémákat, melyek így a legelfogadóbb, legszebb és leghatásosabb módon jelentek meg a nagyközönség előtt.

Lenyűgözött minket a látvány, a gondolat és az összkép, melyben az egyik alkotás, Mészáros Lúcia ruhája a zavartságra, a rend megtörésére reflektált. Egy olyan állapotot mutatott be a tervező a ruhán keresztül, mikor az embert akadályoztatja egy betegség, ami ellen nem tehet semmit. Nem tud szólni, nem tudja elmondani. „Lúcia gyerekkora óta dadog, ami ugyan nem ritka betegség, viszont minden nap, minden egyes percben, mikor meg kell szólalnia, ugyanilyen érzések uralkodnak el rajta. Próbál beszélni, de egy hang sem jön ki torkán, vagy éppen töredezve jönnek a szavak. Ezt a hangtalan segélykérést ültette át a ruhára” – írja a RIROSZ Facebook-oldalán a tervezőről.

A társadalmi elfogadás és az esélyegyenlőség jegyében tartott divatest sok tekintetben mérföldkőnek számít. A vizuális kommunikáció által tömegek érthetnek meg addig ismeretlen fogalmakat, ítélkezés helyett érték keletkezik, másság helyett egyediség.
Amikor az ember nehezen találja a szavakat, a beszéd elmosódottá, esetenként érthetetlenné válik, nagy valószínűséggel beszédzavar áll a háttérben. A kiváltó ok többféle lehet: az agy beszédközpontját zavaró tényezők hatása a száj és a nyelv elváltozásai, de sokszor lelki tartalmak is befolyásolhatják a beszédet. Ennek tipikus esete a dadogás, mely kialakulhat súlyos szorongás, pánik, félelem hatására.
A beszédzavar nem csak gyerekkori probléma. Felnőtteknél is jelen van, veleszületett betegség, lelki okok, vagy szomatikus betegségek következménye miatt. A szakember feladata a hang-, beszéd-, és kommunikációs zavarban szenvedő felnőttek deficitjeinek felismerése, korai gondozása, habilitációja, fejlesztése, kezelése, oktatása és rehabilitációja.

Nehézséget okoz a beszéd? Nehezen találja a szavakat? A beszéd elmosódottá, érthetetlenné vált?
Az Újpesti Szakrendelő 2016. májustól felnőtt logopédiai szakrendelést indít. Szolgáltatásai közé tartozik a beszédvizsgálat, a tanácsadás és a terápia. A rendelésen professzionális, elhivatott szakemberek várják az újpesti, beszédzavarral küzdő felnőtt lakosok jelentkezését az alábbi telefonszámon vagy személyesen a szakrendelő épületében.

Bejelentkezés: 696-0009
Logopédus: Aleszné Mező Magdolna
Rendelési nap: keddi napokon 08.00 órától 14.00 óráig
Rendelés helye: a IV. emelet (Neurológia szakrendelés helyiségben)
Beutaló nem szükséges. Időpontfoglalás szükséges.

A részletekről a szakrendelő weboldalán tájékozódhatnak.

VG