Beszélgetés Berki Krisztián Európa-bajnok tornásszal

  •  
  •  
  •  


Berki Krisztián, az UTE tornásza nemrégiben ismét Európa-bajnok lett. Nem kis eredmény ez, bár talán nem túlzás, ha azt mondjuk, bejött a papírforma. Krisztián ugyanis ifjú kora ellenére már negyedszer állhatott fel a kontinensviadal végén dobogó legmagasabb fokára.
Két edzés között beszélgettünk a bajnokkal. Boldogan újságolta, hogy beszélgetésünk után megy haza kutyát sétáltatni. Új családtagot kapott ugyanis: egy néhány hetes francia bulldog gazdái lettek párjával.

– Sikerült valamennyit pihenned az Európa-bajnokság után?
 - A múlt hetet próbáltam pihenésre szánni, de olyan sok felkérésem volt, hogy igazából csak húsvét hétfőn tudtam kikapcsolódni, csupán pihenni és semmit nem csinálni. Nem is lehet megállni, mivel az elkövetkező egy hónapban két világkupa versenyen is részt veszek majd. A szintet magamhoz mérve tartanom kell, ezért muszáj edzeni.
9-12-ig, majd 14:30-18 óráig tartanak naponta az edzések. Kikapcsolódásra inkább csak szombat délután és vasárnap jut idő. Márpedig egy fiatalembernek, főként ilyen feszített tempó mellett szükséges a szórakozás. Krisztián szerencsés helyzetben van, mert baráti társasága régóta egy csapat: vannak közöttük természetesen tornászok is, de a gyermekkori barátokkal is folyamatosan tartja a kapcsolatot.
Az elkövetkező időkben több megmérettetés is vár a bajnokra. Április utolsó előtti hétvégéjén főiskolás bajnokságon vesz részt Szombathelyen, ahol csapatával az Eszterházy Károly Főiskolát képviseli. Nyilván furcsa helyzet ez, hiszen meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy nem akad ellenfél, aki akár a nyomába érhetne Krisztiánnak, ám ő mégis ugyanolyan erőbedobással készül erre a versenyre is, iskolája színeiben. – Ezek mindig jó hangulatú versenyek, szeretek részt venni rajtuk. – mondja Krisztián – most is kint voltam a másodosztályú felnőtt bajnokságon és jó volt látni, milyen hihetetlenül sokan vannak, akik komolyan veszik a tornát, felnőttként is komolyan edzenek és versenyeznek. Nem mellesleg több másodosztályú tornász van, mint első osztályú.
Az egyetemi bajnokságot  követően Skóciába utazik, a szinte mindig esős Glasgow-ba, majd Moszkvában száll harcba az elsőségért.
Az év versenye az október közepi világbajnokság lesz. – Az Európa-bajnokság az első lépcső volt ahhoz, hogy a világbajnokságra felkészüljünk. – vált komolyabb hangnemre Berki Krisztián – Annyiból lesz érdekes a világverseny, hogy az ázsiai és ausztrál versenyzők is ott lesznek. Erősebb mezőny lesz, mint az Európa-bajnokságon, jobban oda kell figyelnem mindenre. 
Szinte mindig felmerül a kérdés, hogy a szerencsétlen kvalifikációs rendszerű pekingi olimpia után Londonban, 2012-ben már ott lesz-e Krisztián versenyzőként, hogy hazánkat képviselje. – Messze van még 2012, de nem eléggé. – nevet Krisztián. – 2011-ben dől el a világbajnokságon. Szerencsére változott a kvalifikációs rendszer, már mindhárom dobogós helyezés olimpiai indulást jelent, ám ehhez további két számban is indulnom kell a lólengés mellett. Talán a nyújtó és az ugrás lesz a két új szám, mivel ezek a szersorrendben eléggé távol vannak a lólengéstől, ki tudom pihenni magamat a fő szeremre.
Akárhogyan is alakul, mi, Újpestiek már most nagyon büszkék lehetünk Krisztiánra. Köszönünk szépen minden eredményt és további sok sikert kívánunk!