Bevált a kezdeményezés, gyűlnek a PET palackok

  •  
  •  
  •  


A Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat beszámolót tartott az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer tapasztalatairól és kibővítéséről.
A részönkormányzat még 2008 szeptemberében döntött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kísérleti bevezetésének támogatásáról Káposztásmegyeren.

A projektben összesen 68 lépcsőház vesz részt, közel 7500 lakost érint. Fél évvel a program beindítása után egyszer már egyeztettek a kiséletben részt vevő közös képviselőkkel, akik elmondták, hogy a szelektív gyűjtés rendkívül népszerű a lakók között, s nem utolsó sorban, pénzt is spórolnak a lakók.
De, miről is van szó?
A Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat megbízta Urbán László vállalkozót, hogy a programban részt vevő lépcsőházakba szereljen fel palackprést, helyezzen el tároló dobozokat és az összegyűjtött, immáron szelektív hulladékot díjmentesen szállítsa el. Úgy fest, a kísérleti projekt bevált, érdemes folytatni, hiszen költségkímélő és környezetkímélő.
A TÖR-PET program keretében az elszállított PET palackok súlya az első féléven közel öt tonnát tett ki, a második félévében pedig, a beszámoló napjáig újabb 4 és fél tonnára számítanak. A PET palackok súlyából kiszámított darabszám körülbelül fél millióra tehető. Az összegyűjtött és elszállított papír súlya – amely szintén nem került a szemetes konténerekbe – 4250 kiló volt az első félévben, ehhez jön még a második félévre tervezett újabb közel négy tonna.
Ha ezt a mennyiséget az FKF Zrt szállította volna el a kukákban, akkor a költség meghaladta volna a 7 millió forintot.
Boruzs András elöljáró az ülés vége előtt két javaslatot bocsátott szavazásra, a képviselők elfogadták, hogy Urbán László vállalkozóval kötött együttműködést határozatlan időre módosították, és megszavazták a hulladékgyűjtési rendszer kibővítését, immáron Újpest egyes részeire is, amelyhez az önkormányzat lépcsőházanként 50 000 Ft. bruttó összeggel támogat.