Biciklisek és gyalogosok védelmében

  •  
  •  
  •  

Számos közlekedéssel kapcsolatos intézkedési tervet továbbá problémákat is megvitattak az újpesti rendőrkapitányságon, ahol a balesetmegelőzési bizottság tagjai tartottak munkamegbeszélést március 6-án. A kerékpárosok és gyalogosok közlekedésben való védelme országos cél, ezt Újpesten a rendőrség tapasztalatainak összesítésével és a lehetőségek alkalmazásával valósítják meg.

– Egy megtörtén baleset is sok, azonban a rendőrség ezzel kapcsolatos felelőssége állandó vita tárgya – mondta bevezetőjében dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya a bizottság megjelent tagjai előtt.

Kedvező statisztika

A 2011 és 2012-es újpesti statisztikát ismertetve arról beszélt: ebben a két esztendőben nem történt halálos kimenetelű baleset Újpesten, a súlyos sérüléses balesetek száma stagnál, a könnyű sérüléssel vagy anyagi kárral járók száma viszont csökkent. A mutatókat értékelve hozzátette, a nagy átmenő forgalom ellenére a város a többi kerülethez képes is biztonságosnak mondható.

A rendőrség szerepe a megelőzésben

Terdik felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség tizenegy óvodában és tizenhat iskolában hatvan órát, az újpesti idősotthonokban és klubokban pedig harminc órát fordított balesetmegelőző oktatásra. Az idősek figyelmét emellett arra is  rendszeresen felhívják, hogyan kerülhetik el, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak.

Sokrétű feladat

A gyalogosan és kerékpárral közlekedők védelmét elősegítendő április 30-ig kerekasztal-megbeszélést hívnak össze, az év egészében pedig nagy számban végeznek majd sebesség-ellenőrzést a rendőrök, az elmúlt 5 év statisztikáját összevetve elemzik és kiértékelik az egyes helyszínek, csomópontok balesetveszélyességét, így ezeken a helyszíneken gyakori(bb) rendőri jelenlétre számíthatnak az autósok.

Mindezen felül az önkormányzattal közösen egy külön erre „szakosodott” projekt keretében bűnmegelőző előadásokat szerveznek, miközben az újpesti rendőrség a sajtónyilvánosságot is igyekszik kihasználni céljai eléréséhez – zárta gondolatait a rendőrkapitány.

Van eredmény, folytatják

Farkas Dóra főhadnagy, közlekedési főelőadó kiemelte: jelenleg hét általános iskola vesz részt a rendőrség bűnmegelőzési programjában. A rendőrök hetente járnak az intézményekbe, ahol a gyerekek felismerik, megismerik őket.

– Nemrégiben a Szűcs Sándor Általános Iskolában kérdeztek bennünket egy sokszor arrafelé őgyelgő idegen férfiról, akivel kapcsolatban elmondtuk a gyerekeknek, hogy már nem kell tőle tartaniuk, jó darabig nem fog arra járni – emelt ki egy pozitív példát Farkas Dóra.

A főhadnagy egyébként óvodákban is tart előadást. Tavaly a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat döntött úgy, hogy a rendőrségi bűnmegelőző ismertetőkre a káposztásmegyeri óvodáknak is szükségük van. A jövő héttől pedig négy óvodában folytatódik az Ovizsaru program. Az idősekhez havi egy alkalommal látogatnak el a rendőrök, de arra is volt példa, hogy őket hívták meg a kapitányságra.

Kérdések, felvetések

Az ismertetőktől a közlekedési szakembereket és iskolaigazgatókat is tömörítő bizottság tagjai a találkozó végén kérdezhettek is. Többen említettek példát arra, hogy egyes gyalogátkelőknél nagyon rövid a zöld jelzés, a Magyar Autóklub jelenlévő menedzsere pedig felajánlotta a rendőrségnek, hogy az egyenruhásoknak ingyenes vezetéstechnikai kurzust tartanak.

M. Orbán András