Biogázt hasznosítanak a szennyvíztelepen

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt héten avatták fel hivatalosan az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep bioenergia-termelő üzemegységét. Az ünnepségen Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bár nem tudott jelen lenni, papírra vetett gondolatait egy munkatársa tolmácsolta.

Nagyon  fontos lépésnek vagyunk tanúi, amikor az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep biogáz-előállító tornyainak átadása történik. – hangzottak el a főpolgármester-helyettes szavai – Ezek a tornyok a szennyvíztisztítás végtermékét, a szennyvíziszapot bioenergiává, majd villamos energiává alakítják.
A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) ezen beruházása 2,2 milliárd forintba került, amely költségeket teljes egészében a cég fedezte. Ugyanakkor ezen a telepen másik beruházás is indul, amely a telep harmadik tisztítási fokozatának, az úgynevezett tápanyag-eltávolítási fokozat megvalósítása, amely a Világbank támogatásával valósul meg. Ennek a fejlesztésnek közel ötmilliárd forint az értéke.
-A szennyvíz koncentráltsága az elmúlt időszakban megnövekedett, tekintettel arra, hogy a vízfelhasználás jelentősen csökkenő tendenciát mutat. –tudtuk meg Hagyó Miklós szavaiból – A civilizációs fejlődésnek köszönhetően a szennyvíz és a szennyvíziszap tartalma olyan új káros szennyező anyagokkal terhes, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, kezelni kell. Új technológiákat kell ezügyben kifejleszteni. Ezek költséges megoldások.  A környezetvédelmi megoldásoknál figyelembe kell venni, hogy a Budapesten híres és legendás gyógyvíz-kincs lehetőleg ne sérüljön a szennyvízzel kapcsolatosan. Az elszennyeződés mértékének csökkentése kiemelt feladat. A csatornázás, szennyvíztisztítás, a természetvédelmet, az életminőség megőrzését és a fenntartható fejlődést is szolgálja. A főváros számára ez az egyik legnagyobb környezeti kihívás manapság.
Az FCSM többéves műszaki tudományos intézményekkel közösen végzett kutatási tevékenységével kidolgozott egy olyan technológiát, amely szem előtt tartja a környezetvédelmet, felhasználja a bioenergiát. A technológia egyedülálló ma Magyarországon.

A most átadott alternatív energiaforrásnak köszönhetően a szennyvízből annyi áram keletkezik, amennyi elegendő a teljes telep ellátására.
Az FCSM saját beruházásában 2007-ben kezdődött a kétmilliárd forintot is meghaladó környezetvédelmi és bioenergetikai fejlesztés. A próbaüzem tavaly nyáron, július első napján indult. Az energiatakarékos és környezetbarát beruházás segítségével nemcsak csökkenthető a szennyvíziszap mennyisége, hanem jelentős mennyiségű biogáz termelhető és hasznosítható az iszap szervesanyag-tartalmából.