Biopiac: már hetente háromszor

  •  
  •  
  •  

Az újpesti Baross utcában több éve gyökeret verő és működő biopiac, néhány héttel ezelőtt, közvetlen környezetében talált fedett és sokkalta nagyobb alapterületű árusítócsarnokra. Már heti három napon át tartanak nyitva a Baross utca 105.107. szám alatt. A jó hírt dr. Kiss Csaba, a piac alapítója, aki maga is biogazda, osztotta meg a helyi sajtóval.

Dr. Kiss Csaba, a Tanár úrként tisztelt nyugalmazott főorvos rendkívül aktív szervező és a biokultúra megszállottja. Érthetően büszke a fedett csarnokra is, már az udvaron várja érkezésünket. Amint megkezdjük az ismerkedést, ismét azt tapasztaljuk, az ember Újpesten nap mint nap a városalapító Károlyiak hagyatékával találkozik. Az egykori textilgyár, a HPS melletti földszintes, hosszú épület ugyanis eredetileg a Károlyi-birtok (egyik) istállója volt, később a Budai Gyermekkórház tüdőgyógyászati részlegének adott otthon, majd a közeli Cérnagyár munkásszállója lett. A funkcióját vesztett épületre kifüggesztett BIOPIAC tábla jelzi, az időutazás után megérkeztünk a jelenbe.

Dr. Kiss Csaba úgy fogalmaz: egy hónapja költöztek át a fedett helyre, amelytől azt reméli, hogy folyamatosan megnő majd az árusítók, és a heti háromszori, – szerda, péntek, szombat – 7-13 óráig lévő nyitva tartással, a vásárlók száma is. – Évek óta gond ugyanis, hogy aki termel, nem tudja hol eladni portékáját. Ha híre megy a piac nyújtotta lehetőségeknek, minden árusítóhelyünk megtelhet, és a piac egy pesti egészségcentrummá fejlődhet. Ahol nemcsak vásárolni lehet.

Dr. Kiss Csaba ugyanis, aki a Duna túloldalán maga is osztozik a biogazdák örömében és gondjaiban, úgy véli: azzal mindenki tisztában van, hogy a bio, és vegyszermentes termékek árai ugyan magasabbak, de meg kell ismerni előnyeiket is. A tanácsadásra ma még nagy szükség van, hiszen ennek nyomán válik világossá, hogy bár az árak meglehetősen szűkítik a vásárlók körét, de sokszorosát nyerheti egészségét tekintve az, aki hajlandó áldozni ilyesmire. Ráadásul az a tapasztalat, hogy aki itt vásárol, tudatosabb a feldolgozásnál is, nem dobja ki, felhasználja az utolsó darabkáig, morzsáig az alapanyagot, a terméket.

Ma már a világon mindenütt megtalálhatók a biokertészetek és -gazdaságok. Magyarországon a lakosság mindössze 2 százaléka fogyaszt bio, vagy természetes alapanyagú élelmiszert. Ez az arány például Németországban 15-20 százalék, – tudom meg vendéglátónktól. Ott jártunkkor, szombat lévén, nagy volt a forgalom. A látvány szemet gyönyörködtető: zöldségek, déli gyümölcsök, burgonya, gomba a kínálat. Termelők állnak saját áruikkal a pult másik oldalán, avagy kereskedők árulják portékáikat. Kenyér, péksütemény, perec, dobozos bio almalé, méz, lekvár került az asztalokra.

Soós Dula Tünde éppen a „Biooké!” címkével ellátott banánt teszi a mérlegre, vevője a citromot maga válogatja, s teszi zacskóba. Mint megtudjuk, Tünde asszony harmadik éve árul a piacon. Saját maga is termel, régóta vegyszer nélkül. Kereskedőként gombát, déligyümölcsöket és mások bio áruját is kínálja. – Elsősorban a családom miatt tértem át a vegyszermentes termesztésre, nálunk bevált – hallunk a tapasztalatokról. Itt a piacon vannak már törzsvásárlóim, akik hasonlóan gondolkodnak. Sajnos, vannak, akik a pénz miatt nem igénylik ezeket a terményeket, bár az újpesti biopiac árai alacsonyabbak, mint másutt. Szerencsére sokan tudják már micsoda különbséget jelent a biotermék.

Tünde füstölt kolbászt, szalonnát mér az egyik vásárlónak, fenséges az illata ¬–  nincs ebben semmi ellentmondás, hiszen a szigorú előírásoknak megfelelően tartott állat, legyen az például a sertés, húsa is lehet bio.
Medvéné Dudás Csilla a férjével érkezett, a citrom után gombát választ.
– Számunkra nem volt kérdéses,hogy hol vásároljunk, mert a kislányunk érzékeny a vegyi anyagokra, csak a biopiacon találunk vegyszermentes zöldséget. Jómagam vendéglátóipari mérnök vagyok, – folytatja a háziasszony –  táplálkozástant is tanultam. Ám akkor még nem gondoltam, hogy az ismereteimet saját családom javára is fordítom. Az árak persze magasabbak, mint a piacon. De a kényszer rávitt bennünket arra, hogy a gazdaságosságra is figyeljünk, s talán a kényszernek hosszabb távon az lesz eredménye, hogy tovább maradunk egészségesek.

Dr. Kiss Csaba többek között azzal búcsúzik: nemcsak beszélni kell a biotermékek egészségvédő hasznáról, hanem meg is kell ismertetni a vásárlókat a termékekkel. Ezt szolgálják az akciós – Újpesten a pénteki –  napok. Fontos tudni: a biotermékként kínált áruk többszörös kontrollon mennek át, minősítő tanúsítvány nélkül nem kerülhetnek a pultra.