Birtokot háborítottak a Sziget rendezői

  •  
  •  
  •  

Másfél éves huzavona után nemrégiben végre ítélet született az Újpest kontra Sziget kft. perben. Az elsőfokú ítélet elmarasztalja a Sziget Kft-t, további zajcsökkentési kötelezettséget ír elő a következő fesztiválok idejére.

Az üggyel kapcsolatban Dr. Kató Balázst, Újpest jogi tanácsnokát kérdeztük.

– A Sziget fesztivál évről évre jogsértő módon működik, hiszen túllépi azt a bizonyos zajhatárt, amelyet a jogszabályok megengednek – tudtuk meg a tényeket dr. Kató Balázstól. – Az Újpesti Bíróság megállapította, hogy a jelen per tárgyát képező 2007. évi fesztivál valóban túllépte a jogszabályban foglalt értékhatárokat, valamint kimondta, hogy birtokháborítást követtek el a Sziget szervezői az újpesti lakossággal szemben. Miután a bíróság jogsértést állapított meg, különböző kötelezettségeket írt elő a Sziget Kft. számára.

Az elsőfokú ítélet szerint tehát a Sziget fesztivált a jövőben úgy kell megrendezni, hogy a zajterhelési értékhatárokat ne lépjék túl, illetőleg kötelezte a bíróság a rendezőket további különböző zajcsökkentő intézkedések megtételére: például növelni kell a zajszűrő rendszert, olyan technikai megoldásokat kell alkalmazni, ami egyfajta ellenőrzési rendszeren keresztül kordában tartja a hangerőt.

Újpest azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a Szigetet attól, hogy este 10 óra után zajos koncerteket tartsanak, ezt azonban a bíróság nem fogadta el, ugyanis megítélése szerint a különböző zajcsökkentő technológiákkal elérhető a zavaró hanghatások megszűntetése.

Noha a Szigetet elviekben már az idén is csendesebbre állították mindenféle zajmérő műszerek beállításával, mégis számos panasz érkezett az újpesti önkormányzathoz az újpestiek nyugalmának megzavarása miatt, ugyanis még mindig túl hangosnak tűnt a fesztivál.

– Ez így van, különösen a tíz óra után megrendezett zenés műsorokra volt sok panasz – mondja dr. Kató. – A Sziget rendezői valóban mondták, hogy már idén is alkalmaztak zajcsökkentő megoldásokat, a bírósági ítélet alapján azonban nekik további megoldásokat kell keresni arra, hogy milyen módon lehet csökkenteni a zajt.

Ez még csak elsőfokú ítélet, fellebbezésnek van helye, amennyiben valamelyik fél nem tartja elfogadhatónak a bíróság döntését.

– Még a fellebbezési határidő lejárta előtt leülünk majd a Sziget Kft. vezetőivel és megpróbálunk valamiféle olyan egyezségre jutni, amely remélhetőleg mind a két félnek megfelel.  Miután született egy ítélet a jogsértésről, talán már a másik fél is rugalmasabb lesz a megoldás keresésében.

 

Az ítélet Sziget-ügyben – a szervezők részéről

 

Gerendai Károly, a Sziget Kft ügyvezetője, egyben a Sziget fesztivál főszervezője elmondta, hogy véleménye szerint az ítélet eléggé felemás. – Egyik oldalról számunkra megnyugtató, hiszen nem korlátozza a Sziget Fesztivál működését, másrészt nem örülünk az ítéletnek, mivel kimondták, hogy 2007-ben elkövettük a birtokháborítást, ezzel azonban mi nem értünk egyet – tette hozzá Gerendai. – Egyelőre konzultálunk az ügyvédeinkkel, illetve a jövő héten találkozunk Derce Tamás polgármesterrel is, egyeztetés végett.

A Sziget fesztivál szervezői akkor lennének nyugodtak, ha másodfokon a bíróság kimondaná, nem követtek el birtokháborítást. Egyelőre nem döntötték el, fellebbeznek-e, több kérdés is van, amelyeket mérlegelniük kell a döntés előtt. Így például feltétlenül szeretnék megismerni az újpesti városvezetés álláspontját.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy peren kívül megegyeznek a felek, Gerendai Károly kitérő választ adott, hiszen – mint mondta – első körben szeretnék megismerni Újpest álláspontját a továbbiakkal kapcsolatosan.

 
 

(Lapzárta után kaptuk a hírt, hogy mind a Sziget Kft., mind az önkormányzat képviselői közös tárgyaláson igyekeztek megoldást találni a további pereskedés elkerülésére november 26-án. Dr. Kató Balázs úgy informálta lapunkat, hogy ha szerződésben tudják rögzíteni a zajmérték kontrollálását és biztosítani annak szabályozását az elkövetkező fesztivál ideje alatt, akkor Újpest nem ragaszkodik a további jogi szankciókhoz: mindettől a Gerendai Károly vezette „szigetesek” sem zárkóztak el.)