Biztonságban a közterületeken is

  •  
  •  
  •  

Rendkívüli, megerősített közbiztonsági ellenőrzést tart ezekben a napokban a kerületi rendőrkapitányság a két újpesti polgárőr szervezettel. Az akcióban jelentős részt vállal az Újpesti Közterület-felügyelet is. Mint ahogyan Cserna Sándor közbiztonsági referenstől megtudtuk: a fokozott jelenlét célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a bűnelkövetők távoltartása.

– Az eltelt időszakban javultak a közbiztonságra vonatkozó mutatók, és a lakossági észrevételek is jelzik: jó hatással van az újpesti lakosokra a fokozott rendőri jelenlét. Újpest Önkormányzata erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt támogatója a városrészben működő két polgárőr szervezetnek. Segítségük jótékony hatású. A közterületeken, a városközponti nagy forgalmú aluljáróban a rendőrökön és a polgárőrökön kívül az önkormányzat közterület-felügyelete is rendszeresen védelmet nyújt – mondja Cserna Sándor.

– Jelenlétük visszatartó erő, de legalább ilyen fontos: intézkedésre is képesek, bármilyen rendkívüli eset, vagy vészhelyzet adódik. A mostani kiemelt akció, a fokozott járőrözés a betöréses lopások ellen
is védelmet jelent, valamint kiszűri a szabálytalanságba keveredő gépjárművezetőket. A biztonság valamennyiünk érdeke.

Trükkök, fortélyok

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, kerüljük az olyan jó mesélőkével rendelkező látogatókat, akik pénztárcánk tartalmát, súlyosabb esetekben testi épségünket is veszélyeztethetik – mondja Cserna, megtörtént eseteket említve.

– Trükkös csalók járják Újpest lakóházait, ráadásul az önkormányzat megbízottjainak adva ki magukat! Olcsó ablakszigetelési munkákra vesznek fel megbízást és előleget. Az önkormányzatnak nincs ilyen akciója. Hangsúlyozzuk: ami nagyon olcsó, eleve gyanús kell legyen. Ennek ellenére az álszigetelők nem kerestek rosszul az elmúlt hetekben, többen hittek nekik. Óvatosságra intek mindenkit, ne engedjenek be ismeretlen „szakembert” a lakásba. Minden esetben kövessük nyomon a társasházak hirdetőtábláit, a közös képviselő milyen mesterember érkezését, fogyasztásmérők ellenőrzését jelzi. Tűnjünk inkább bizalmatlannak, hívjuk fel a közüzemi szolgáltatókat, azonosítsuk igazolványa alapján a váratlan látogatót. Inkább várakozzék a küszöb másik oldalán, minthogy
csalások áldozataivá váljunk.