„Újpest a büszkeségem!” – Bogdán Zsolt „Golyó” rosszfiúból lett a Sztárbox világbajnok edzője

  •  
  •  
  •  

„Golyó” néven ismerik város- és országszerte a kétszeres világbajnok és magyar bajnok ökölvívót, aki veretlen profi GBF, UBO nehézsúlyú világbajnok és magyar bajnok. Bogdán Zsolt mostanában a Sztárbox sztáredzője, hiszen az újpesti ökölvívó készítette fel Árpa Attilát és Kabát Pétert is. Szabadidejében pedig első a család, no meg trénerként a rengeteg edzés.

– Mit ad neked a város, Újpest?

– Újpesten élni büszkeség. Nem tudom miért érzem így, de soha nem költöznék és élnék máshol. Újpesten minden megtörtént velem, jó és rossz, vér, könnyek és hatalmas nevetések. Barátságok, rossz és jó tapasztalatokkal, egyszerűen minden, ami az életet jelenti, és újpestinek érezheti magát az ember. 1994-ben költöztünk fel Káposztásmegyerre Debrecenből, itt indult el 8. osztályban a kamaszkorom! Kövér gyerek voltam, mivel, ha jó kedvem volt csokit kaptam, ha rossz akkor is 🙂 Apám elvitt az „Újpestbe”, és döntenem kellett: vagy birkózás vagy boksz, természetesen a bunyót választottam, ahol körülbelül 5 évig csak vérző orral, fejjel, arccal mentem haza nap mint nap, de nem adtam fel! A bunyó adott meg mindent, amit egy fiú, férfi megkaphat a sport által! Alázat, tisztelet, kemény edzésmunka és fegyelem. Két szervezet világbajnoka is vagyok és magyar bajnok! Minden címemre büszke vagyok, de természetesen a Mike Tysont kiütő Danny Williams elleni győzelmemre vagyok a legbüszkébb. A bokszkarrierem befejezése után immár 10 éve edzősködöm és megtaláltam az utam, ahol a boksz közelében maradhattam és ahol átadhatom a tudásom másoknak. Ez az, amiről akkor álmodoztam, amikor még csak kezdő kis amatőr voltam!

fotó: Várai Mihály

– A Sztárboxban is letetted a névjegyed, hiszen Árpa Attilát és Kabát Petit is te készítetted fel. Ez, hogy jött?

– Kovács István Kokó kért fel a Sztárboxra, hogy edzőként készítsem fel Árpa Attilát és Kabát Petit! Jó volt átélni és látni, miként készülnek fel a meccsre, a feszült várakozásukat, a meccs előtti izgalmukat és a meccs utáni lelkiállapotukat. Jó barátság is kialakult közöttünk, azóta is tartjuk a kapcsolatot. Árpa Attila újra edz nálam, Kabát Peti meg gyógyulgat a térdműtétje után és készül a visszatérésre. Lesz még Sztárbox, viszont kérdéses, hogy részt veszek-e, hiszen egész nap edzéseket tartok, és hosszú ideje várólista van az edzéseimre. Nagyon okosan kell beosztanom az időmet, hogy ne vegyek el sok időt a családomtól, a szerelmemtől és a kisfiamtól. Ez tehát még a jövő zenéje, viszont minden jó ajánlatot meghallgatok.

– Egy ideje másik bunyósokkal együtt jótékonykodni is elkezdtél. A marcona külső érző szívet rejt.

– Néhány éve adományokat kezdtünk el gyűjteni hátrányos helyzetű ovisoknak. Sok óvodában jártunk már, mert szerencsénkre sok adományt sikerült gyűjtenünk. Biztos vagyok benne, hogy sok kis ovisnak okoztunk már nagy örömöt.

– Számos bokszoló éjszakai életet is él, elvegyül az alvilággal, csibész lesz. Mit szólsz hozzá?

– Nehéz ügy. Régen biztos volt alvilág, én is éltem ebben a „rózsaszín ködben”, ahol elhittük magunkról, hogy legyőzhetetlenek vagyunk. A börtönben kellett rájönnöm, hogy nem vagyok különb senkinél. Rájöttem, hogy tanulni és sportolni akarok. Odabent minden nap angolul tanultam és edzettem, mert tudatosult bennem, hogy az éjszakai élet résztvevői korántsem a legkeményebb és legjobb emberek. Ott döbbentem rá, hogy nem a testi erő, hanem sokkal inkább az emberség a fokmérő és érték számomra. Ma már csak az számít nekem, hogyan bánik a gyengébbel egy, a mások által erősnek nevezett ember. Ma már csakis jó emberek vannak mellettem és a közelemben.

A hitványságot, a hamisságot és a hazugokat nem tűröm meg a közelemben egyetlen percig sem. A szerelmem és a kisfiam az életem fő mozgatórugója. Értük kelek fel minden nap hajnalban, hogy mindent megadhassak nekik. A szeretetük a legcsodálatosabb ajándék, amit az élettől kaphatok. S nem felejtek el hálát adni Istennek nap mint nap. Minden nap imádkozunk a kisfiammal, Zsoltikával: ez a közös esti szeánszunk.

– Végül, kérlek, áruld el, hogyan lehet nálad, veled edzeni!

– A harmadik kerületi BSK Crossfightban, az ország szerintem legjobb termében tartom az edzéseim. Sokan járnak hozzám edzeni, és igyekszem figyelemmel kísérni az életükben bekövetkező változásokat. Edzek olyan kissrácot, akit terrorizáltak az iskolában egykor, de mára önbizalmat és küzdőkészséget adhattam neki. Már ki tud állni magáért, önbizalommal teli a kisugárzása, és persze, már senki se kötözködik vele. Ami pedig az edzésformámat, a spartan fightert illeti, emberpróbáló edzés, amely egyrészt kőkemény boksz, rengeteg változatos feladattal és jó kis crossfit gyakorlatokkal. Gyertek el!

Besztercey Judit

, , ,