Böjt havába léptünk

  •  
  •  
  •  

Túl vagyunk a farsangon, túl a torkos csütörtökön. Megkezdődött a böjt hava. A húsvétra felkészítő negyvennapos időszak a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás ideje a keresztények számára. Igaz, a mulatságoknak vége, de azért erre a befelé forduló, csendes időszakra is kínálunk programokat. Megnyit például az újpestiek által kedvelt Piac-Placc, de lesz nótagála, és többféle kiállítást is megtekinthetünk a hétvégén.

Vásár
Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok szomszédságában ismét megnyit az újpestiek közösségi tere, a Piac-Placc, amely késő őszig, szombatonként reggel 6 és délután 13.30 óra között várja majd az újpestieket a Duna sétányon. A standokon megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere, valóságos varázsvilág nyílik meg a gyűjtők, hobbisták számára.

Nótagála
Március 9-én, vasárnap 15 órától Hazám, hazám címmel ünnepi nótagála várja a nótás kedvű újpestieket az Ady Endre Művelődési Házban.

Galériák, kiállítások
Március 15-ig tekinthető meg Kohutics Mute ukrán festőművész Elkapott pillanat című festménykiállítása az Újpest Galériában, ahol Magyar János akvarellkiállítása is látható Visszanéző (40 év) címmel.
Március 27-ig tekinthető meg a Csodacsalád című gyermek-képzőművészeti pályázat kiállítása az Ifjúsági Házban.
Március 9-ig látogatható az Örményország az első keresztény állam című tárlat. Balabanian Hartioun fotóművész kiállítását az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezte Újpestre, az Ifjúsági Házba.
Szintén március 9-ig kereshetjük fel a vasútmodell-kiállítást és interaktív játszóházat a Lóverseny téri Közösségi Házban.
Állandó kiállítás: az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény szombatonként is várja a település múltja iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. Az állandó kiállítás címe: Két ezredév között. Fejezetek Újpest történetéből. Megtekinthető szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig, hétfőn és vasárnap zárva.)

Sport
Az Újpest FC NB I-es labdarúgó-mérkőzést vív 8-án, szombaton 18 órától a Kaposvári Rákóczival a Szusza Ferenc Stadionban.

Állatbarátoknak
Szombaton hagyományosan kitárja kapuit a Rex Állatsziget is, ahol 10 órától az ÁllatgondoZOO szakkör várja a családokat, amelynek keretében a háztáji állatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Uszodai élmények
Mozgásra továbbra is az úszást ajánljuk, amellyel testünket és lelkünket egyaránt felüdíthetjük. A város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. (Bővebben: www.haloujpest.hu.)
Az uszoda nyitva tartása: hétfőtől péntekig 6-tól 20 óráig; szombaton 8-tól 20 óráig; vasárnap 8-tól 14 óráig.

Zenés est, táncház
Elmaradhatatlan az Ady Endre Művelődési Ház Hétvégi randevú című zenés programja, amely vasárnaponként 17 órakor kezdődik. Ezúttal is a közkedvelt Szilver zenekar várja a táncolni vágyókat.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Tamás, Perpétua,Felicitász, vasárnap János, Zoltán, Apolka nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

G.R.