Böjt, nem csak hívőknek

  •  
  •  
  •  

Talán túlzónak tűnhet, de nem csak a környezetünknek, hanem nekünk is szükségünk van a megtisztulásra. Már több ezer évvel ezelőtt is böjtöltek őseink, bár vélhetően akkor még csak ösztönösen tudták, hogy jót tesz.

A nagy vallásalapítók szerint a böjt fontos eszköze annak, hogy megértsük a körülöttünk levő világot. Ahány vallás, annyi szabály létezik.

Dr. Gerber Alajos nyugalmazott fogorvos, Újpest Díszpolgára, húsz éve hitoktató. Azt mondja, hogy a tanítás egyik legfontosabb eleme a húsvét előtti böjt, mert ezzel tudja legjobban szemléltetni a valódi értékeket. A Hamvazó szerdától húsvétig tartó negyvennapos böjt azonban nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondani a húsról, hanem azt, hogy minden pénteken húsmentes napot kell tartani.

Ezt mellesleg a természetgyógyászok, dietetikusok, orvosok egyébként is javasolják. Dr. Csomai Zita életmód-tanácsadó szerint is szükség van a méregtelenítésre, de úgy véli: nem szabad gondolkodás nélkül önkínzásba és éhezésbe kezdeni, mert az többet árt, mint használ. Először tisztában kell lenni a saját egészségi állapotunkkal, majd meg kell tervezni a böjtölést.

Azért persze az is igaz, hogy némi szenvedés minden böjthöz jár, ugyanis mielőtt elkezdenek kiürülni, a méreganyagok felszabadulnak a szervezetben. Így aztán különböző kellemetlen tüneteket okozhatnak, amibe még a hányinger, hányás, rosszullét, sőt a pattanások is beleférnek.

A rendszeres tisztítókúrák mellett a rendszeres sportolás és a szauna is segítik a méregtelenítést.

D.Zs.