Böngésszünk biztonságosan a világhálón

  •  
  •  
  •  

Egyre többen használják a világon egyedülálló Biztonságos Böngészés Programját, amelyet magyar szakemberek hoztak létre. A program felismeri azokat a tartalmakat az interneten, amelyek ártalmasak a gyerekkorú felhasználók számára. Tehát a gyerekpornót, a szexuális tartalmú, témájú képeket, mindazt a sok szennyet, amely káros és alkalmas hiszékeny, megrontatlan fiatalok, kiskorúak megtévesztésére.

A program megalkotója Schiroky Vilmos és csapata volt. A háromgyermekes édesapa tarott előadást Újpesten, a Király utcai Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

– A gyerek rendkívül gyorsan megtanulja az internet használatát, akár már hét-nyolc évesen is képes azt alkalmazni – mondta. – Persze, azt nem ismeri fel, hogy a net nem csak játékra, tanulásra, levelezésre és folytathatnám a sort, alkalmas, hanem a hálón fellelhető tartalmak veszélyt is rejtenek.

Megtudtuk, hogy a magyar fejlesztésű szoftver nem csak megakadályozni képes a kétes, tiltott képek elküldését, de a kiválasztott képeket is ellenőrzi, még mielőtt a gyerekek elé kerülhetnének.

– Ráadásul, még többet is tud a program – folytatta Schiroky Vilmos, – azon túl, hogy felismeri a tartalmat, visszacsatolásra is alkalmas. Ez annyit jelent, hogy e-mailben figyelmezteti a szülőket, hogy gyermekük magáról szeretne képet feltölteni a hálóra.

A BBP negyedik éve működik, de az a modul, amelyik a visszacsatolásért felelős, csak fél éves. Szerencsére a népszerűsége egyre nő, 530 iskolában fut a rendszer, és nyolcezer otthoni felhasználója is van, amely összesen körülbelül 30 ezer számítógépet jelent.

– Óriási előnye a programnak, hogy nem követel hatalmas szakmai tudást, alapfokú informatikai felkészültséggel beállítható, használható. Szűr, figyelmeztet, ha kell letilt és oktat is egyaránt. Röviden fogalmazva, elősegíti, hogy minden korosztály tudatosan használja a világhálót – mondta a program koordinátora.

(gergely)
(fotó:blikk.hu)