Bontás után építés

  •  
  •  
  •  

A város szívében lévő Szent István tér felújításának folytatásaként a Piac- és Vásárcsarnok születik újjá, mégpedig oly módon, hogy az építkezés ideje alatt végig a vásárlók szolgálatában áll.

Már látszik, milyen nagy alapterületen valósul meg a bővülő piac. A piac megújítása a jelenlegi csarnok mögötti, régi épületek elbontásával immár látatóan megkezdődött a Szent István tér Károlyi István és Liszt Ferenc utcai szakaszán.

– Egy évvel ezelőtt az Újpesti Párbeszéd kérdőíveinek legnagyobb érdeklődést kiváltó pontja kétségtelenül a Piac- és Vásárcsarnok megújulása volt. A válaszadók több mint háromnegyede abban erősítette meg a városvezetést, hogy a piacnak továbbra is a Szent István téren kell maradnia, ugyanakkor korszerűbb és komfortosabb piacot szeretnének az emberek, ahol még a mostaninál is nagyobb választék várja a vásárlókat – idézi fel Wintermantel Zsolt polgármester.

– A megújulást sürgeti, hogy a piac jelenlegi állapotában már nem felel meg a kor követelményeinek. Azt semmiképp nem várhattuk meg, hogy a hatóságok bezárják a piacunkat – magyarázza a polgármester. – A jelenlegi nagycsarnok nem korszerűsíthető, ezért korszerű, többszintes és tágas csarnok épül a Katolikus Kultúrház helyén. Terveink szerint jövőre már állni fog az épület, amelynek legfelső szintjén Újpest központi teréhez méltó kulturális központ is helyet kap – hangsúlyozza Wintermantel Zsolt. – A bravúros tervezésnek köszönhetően a tér és a piac is nagyobb lesz.

A kibővített, megújuló piac beruházás nyomán a kor követelményeinek megfelelő, kulturált, tágas, tiszta csarnok épül, elkülönül az áruszállítás, a rakodás, javulnak a közlekedési feltételek, valamint a parkolási lehetőségek is – tudjuk meg a város vezetőjétől.

A plébániahivatal és a Katolikus Kultúrház a korábbi, tevékenységéhez méltatlan épületek után sokkal jobb körülmények közé kerül. A Szent István téren, az egykori zeneiskola épületét újítja fel számukra az önkormányzat.

U.N.