Bővülő lehetőségek, még több élmény

  •  
  •  
  •  

Az Erzsébet-program segítségével és Újpest Önkormányzatának támogatásával például tavaly nyáron száz nehéz sorsú gyerek pihenhetett ingyenesen a Balaton partján, Fonyódligeten. Idén összesen 62 új pályázatot hirdetett meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amelyekre január elejétől lehet jelentkezni. A harmadik évét megkezdő programra 3,5 milliárd forintot biztosít az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó keretből az alapítvány – hangzott el a pályázatot beharangozó sajtótájékoztatón szerdán délelőtt.

Az Erzsébet-program januártól megnyíló pályázati lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót január 8-án, szerdán a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal. A sajtótájékoztatón dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszélt az Erzsébet-program idei céljairól, Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője pedig a 2014-es év újdonságait, a pályázati lehetőségeket, valamint a jelentkezés módját ismertette.

– Azok az emberek, családok és gyerekek, akik anyagiak híján vannak, a program segítségével kapnak egy első osztályú lehetőséget arra, hogy olyan élményeket szerezzenek, amelyek egy életre meghatározóak, és amelyeket mások még pénzen sem tudnak megvenni. Ehhez teremti meg az anyagi feltételeket az Erzsébet-utalvány – utalt a program jelentőségére dr. Tarnai Richard, Pest megye kormánymegbízottja.

Mint megtudtuk, a szociális pályázatokat idén is nagycsaládosok, fogyatékossággal élők, valamint nyugdíjasok vehetik igénybe. Utóbbiakat célozza meg újdonságként a „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére” pályázat, amelynek segítségével 2500 forintos önrésszel egy kártyához juthatnak, ennek segítségével az ország 60 gyógyfürdőjébe látogathatnak el, legalább 5, de maximum 33 alkalommal. Bővültek a gyerekek részére kínált tematikus és általános Erzsébet-táborok kiírásai is: immár 58 féle lehetőségből lehet választani, köztük újdonságként népzenei, röplabda-, szörf-, író-olvasó és horgásztáborok közül is.

– Ez a program nagyon sok élményt és örömöt hozott már az elmúlt két évben, több mint 250 ezer embert ért el. Idén sem változik sem a pályázat módja, sem az önrész összege. A nehezebb helyzetben élők továbbra is 1000-2000 forintos összegért vehetik igénybe egy hétre a táborozás adta lehetőségeket, míg a tematikus gyerektáborokon részt vevők 10 ezer forintot fizetnek egyhétnyi „élményért” – ismertette az idei lehetőségeket Nagy Anna, a program szóvivője. – Az Erzsébet-program az esélyek programja, azoknak az esélye, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy nyaraljanak, pihenjenek, ami szerintem egy évben egyszer mindenkinek kijár – tette hozzá a szóvivő.

Határidők
A fürdőbelépőkre február 15-ig, a szociális üdülési pályázatokra február 28-ig, az Erzsébet-táborokba pedig március 20-ig lehet jelentkezni az erzsebetprogram.hu honlapon.

Újpest is nyert
A tavalyi évben Újpest Önkormányzata száz fővel pályázott az Erzsébet-programban meghirdetett, „Mesés nyár” elnevezésű táborra, amelyen 8-tól 12 éves korig vehettek részt a gyerekek. A befizetendő önrészről és az utazási költségről is az önkormányzat gondoskodott, ezzel segítve azokat a gyerekeket, akik másképpen nem mehettek volna el nyaralni. A gyerekek így teljesen ingyenesen pihenhettek Fonyódligeten, a Balaton partján.

G. R.