•  
  •  
  •  

Helyi művészek alkotásaival bővült az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban látható, 1956-ról szóló kiállítás. A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény, valamint Rákospalota, Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye által biztosított tárgyak egészültek ki a művészek alkotásaival. Somos Zsuzsa képzőművész kezdeményezésére, az önkormányzat felkérése alapján állított ki tizenhét újpesti alkotó 1956-hoz kapcsolódó műveket, nagyrészt festményeket.

A forradalom történelmi hátteréről Hirmann László, az iskola igazgatója beszélt.

Nagy István alpolgármester azt mondta, Újpest büszkén őrzi ’56 hagyatékát. Szerinte a mai kihívásoknak csak egységes nemzet tud megfelelni, az egység és az együttgondolkodás pedig már hatvan évvel ezelőtt is jellemezte Újpestet.

A kiállított képek emléket állítanak, leleplezik a kommunista diktatúrát, és nyilvánvalóvá teszik európaiságunkat a szabad népek közösségében – fogalmazott. Hozzátette, a forradalom olyan sebet ejtett a rendszeren, amelyet az utána sosem hevert ki teljesen. Mint mondta, a kiállított műalkotások megindítóak, elgondolkodtatóak és mindezek mellett büszkeséget sugároznak.

Az újpesti művészek alkotásaiból álló „kiegészítő tárlat” az iskola alapítványa és az 1956-os Emlékbizottság támogatásával jött létre, tematikájában pedig kapcsolódik a Károlyiban megrendezett ünnepi őszhöz.

Az iskolában látható kiállítás nem csupán egy nem mindennapi tárlat, ami közelebb hozza a fiatalokhoz az 1956-os forradalmat. Az újpesti gyerekek alkotásait is várják, az ő pályamunkáik eredményhirdetése november közepén lesz.

Emlék az évfolyamtársnak
A képek egyben Magyar Katalinnak, Láng Ernesztin és Somos Zsuzsa évfolyamtársának is emléket állítanak. A tárgyak között az ő vérrel érvényesített tanulóbérlete is látható. A lány vöröskeresztes ápolóként vett részt a forradalomban, épp egy sérült kisfiút vittek mentőautóval, amikor egy mellékutcához érve a járművet egy orosz tank tartóztatta fel, és egyből belelőtt. A bent fekvő beteg azonnal meghalt, Katit is golyó érte. A sofőr visszament, hogy megmentse a sérült lányt, akibe újból belelőttek, és az utcán halt meg.

MOA