“Búcsúzik a nyár” – az Apostollal

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városnapok egyik legjobban várt produkciója minden bizonnyal az Apostol együttes élő koncertje. Múltról, jelenről és jövőről a zenekar trombitását, Szaniszló Lajost kérdeztük, aki nemcsak az augusztusi program miatt kapcsolódik a kerülethez.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

– Talán kevesen tudják, hogy Önt több szál is Újpesthez köti, hiszen a kerületben született, és pedagógusként a Homoktövis Általános Iskolában dolgozik. Nincs lámpaláza, hogy ismerősök, barátok, akár tanítványok előtt lép fel?

– Dehogy. Játszottunk már többször a kerületben, főleg az Ady Endre Művelődési Központban, szerencsére mindig telt ház előtt. A “hazai pálya” természetesen izgatottá tesz, de főleg azért drukkolok, hogy jó idő legyen. A jó hangulatért mi vagyunk a felelősök, mindent megteszünk azért, hogy a kedves közönség ezúttal is jól érezze magát.

– Kik alkotják a mai közönséget?

– Elsősorban az egykori fiatalok, vagy mondjuk úgy, az örökifjú rajongóink, de egyre többször látjuk, hogy a gyerekek, unokák is eljönnek a koncertjeinkre, sőt, együtt énekelnek a szülőkkel, nagyszülőkkel. Túlzás nélkül mondom, a dalok szinte már szájhagyomány útján terjednek, hiszen a mostani rádiók nem játsszák gyakran a nótáinkat, mégis ismertek maradtak. Rengeteg városnapon, falunapon játszunk, szerencsére évente 75-80 élő koncertet tudunk adni, most csak augusztusban 15 fellépésünk lesz. Azt hiszem, nagyon hiányzik a romantika az emberek életéből, igényük van rá.

– Viszonylag gyakori tagcsere jellemezte az Apostol életét. Amikor bekerült a zenekarba, milyen fogadtatásban részesült?

– Már a főiskola alatt is játszottam itt-ott – könnyűzenei formációkban és dixie-bandában is -, nem volt nehéz a beilleszkedés, hiszen már régóta ismertem az Apostolos fiúkat, nemcsak mint néző, hanem mint kolléga is. Egyébként ellent kell, hogy mondjak, annyira azért nem volt sok változás, hiszen a jelenlegi felállás közel harminc éve állandónak mondható. Az első években, amikor a zenekar még kereste önmagát, persze történtek tagcserék, de amint megtaláltuk saját hangunkat és stílusunkat, megtaláltuk egymást is.

– Nem sajnálták sosem, hogy a jazz-vonalat nem tudták gyakrabban bemutatni a közönségnek?

– Nézze. Slágert írni roppant nehéz. Olyanokat, amit negyven év után is énekelnek az emberek, még nehezebb. Az “Okosabban kéne élni”, az “Eladó, kiadó most a szívem”, a “Nehéz a boldogságtól búcsút venni”, vagy a “Búcsúzik a nyár” kiállta az idők próbáját. A jazz, vagy a jazz-rock, amit az Apostol az első években játszott, sajnos, rétegzene, ettől függetlenül be-belopunk különböző improvizációkat, jazz-elemeket a koncertekbe. Szabadidőmben is sokat hallgatok Chicago-t, Blood Sweat and Tears, vagy Emerson, Lake & Palmer dalokat, szeretem a funky-t is, de a nagy szerelmem a klasszikus, és főleg Bach. Az számomra a zeneművészet csúcspontja.

– Az Apostol szorosan kapcsolódik az egykori legendás Rockszínházhoz, hiszen az intézmény állandó zenekara volt. Nem volt szokatlan önöknek az a feladat?

– Klasszikus zenészként végeztünk, így gyakran kaptunk “kísérőzenekari” feladatokat is. Túlzás nélkül mondom, a színház szinte körénk alakult. Egy kicsit jó is volt “letenni” a színpadot, és teljesen más feladatba belefogni. Gyönyörű évek voltak. Minket is megviselt a Rockszínház megszűnése, hiszen szívügyünk volt. Nem sokkal később szerveztünk egy bulit az egykori Sportcsarnokban Demis Roussos-szal, megjelent egy nagylemezünk, s a koncertezés is visszatért az életünkbe. Szentpétervárott húszezer, Nagyváradon ötvenezer ember előtt játszottunk, de az Apostolnál eltöltött 30 évről rengeteg kellemes emléket tudnék még felidézni.

– Ha már jubileum: ritka szép évforduló közeleg az önök életében.

– Valóban. Jövőre lesz negyven éve, hogy megalakult a zenekar. 1970 nyarán alakult meg az együttes. Gondolta volna?

– Hogy fognak ünnepelni? Új lemez, koncert?

– Egyelőre nem szeretnék semmit sem elárulni, legyen ez meglepetés. Az biztos, hogy méltó módon szeretnénk megköszönni a közönségnek az elmúlt negyven év szeretetét.