Budapest kiáll a kárpátaljai magyarok mellett

  •  
  •  
  •  

Szolidaritásáról biztosította beregszászi kollégáját, Babják Zoltánt Karácsony Gergely.

„Beregszász, úgy is mint Budapest testvérvárosa, mindig számíthat támogatásunkra, partnerségünkre” – írja a főpolgármester keddi Facebook-bejegyzésében.

Karácsony szerint komoly aggodalomra adnak okot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint a szervezet intézményei és alapítványai ellen folytatott eljárások. A politikus „különös mértékben nyugtalanítónak”  tartja a beregszászi főiskolán végzett házkutatást, „hiszen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a határon túli magyar nyelvű oktatás és a magyar kultúra külhoni képviseletének fontos intézménye”.

A főpolgármester leszögezi: kötelességének tartja a szolidaritást és a támogatást „akkor, amikor folyamatos inzultusok érik a kárpátaljai magyar közösséget, megsértve ezzel a nemzetközi jogban biztosított nemzeti kisebbségi jogokat is.”

 

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat november végén fegyveres kommandósokkal tartott házkutatást Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakásán, a KMKSZ ungvári központi székházában, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyén. Hétvégén az egyik ukrán portál arról adott hírt, hogy „hazaárulás, Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás” ügyében nyomozást indítottak, mert a kárpátaljai Szürte község képviselő-testületének beiktatásán elénekelték a Himnuszt. A magyar többségű kis falu képviselőit személyesen az ukrán kormánypárt parlamenti frakcióvezetője jelentette fel.

, , , ,