Budapest újranyitási csomaggal segíti a válságban levő vendéglátóipart

 •  
 •  
 •  

A Fővárosi Önkormányzat konkrét intézkedéscsomaggal segíti a vendéglátósokat, amelynek összeállítását folyamatos szakmai konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, akik üdvözölték, hogy a budapesti vezetés most is támogatja a javaslataikat. Erről Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes számolt be online sajtótájékoztató keretében.

Így segítenének a vendéglátókon

Gy. Németh Erzsébet szerint a tavaszi újranyitás tervezésekor két szempont lebeg a városvezetés szeme előtt:

 • minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve
 • a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is.

„Az újranyitást lehetővé tevő kormányzati döntések bejelentése után a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából, de mivel a vírus nem tűnik el egyik napról a másikra, a társasági élet még egy darabig kint, a levegőn, az utcán zajlik majd”

– fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

A szakma és a fővárosi vezetés egyetért abban, hogy „nyitott térben és lehetőleg minél nagyobb távolságot tartva” találkozhassanak egymással az emberek.

Ezért a főváros a lehető legtöbb közösségi, szabad tér igénybevételét szeretné lehetővé tenni – mondta el Gy. Németh Erzsébet, majd hozzátette:

„Az újranyitás feltétele jelen tudásunk szerint az, hogy az itt élők mind nagyobb arányban vállalják a koronavírus elleni védőoltás beadását. Ezért is indított a főváros egy tájékoztatási kampányt az oltásról.”

A szektort érintő fővárosi javaslatok a következők:

 • A teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
 • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
 • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
 • Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében, a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
 • Helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése 2021. december 31-ig.

A rendezvényszervezők sem maradnak ki

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy a budapesti és önkormányzati vendéglátó helyiségek két évnél hamarabb lejáró szerződéseit – ha a bérlő igényli -, automatikusan meghosszabbítják a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamával.

Illetve a főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is az alábbi módokon:

 • Fővárosi tulajdonban lévő „open office”-okat, nyílt tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
 • Az államigazgatás által szervezett események közterület-használati díját egy rendezvényalapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
 • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs help-desket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll-tanácsadást is biztosít.
 • Csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.

A főváros fogyasztásösztönző és újranyitási kommunikációs kampányt is tervez a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Kiss Ambrus szerint Budapest nyitott arra, hogy befogadja azokat a szakmai javaslatokat, amelyek valós és érdemi javulást hozhatnak, segítséget jelenthetnek az ágazat számára, hiszen a ma be nem fizetett pénznél szerinte sokkal fontosabb, hogy ezek a vállalkozások a jövőben is működőképesek legyenek.

, , , , , , , ,