Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

  •  
  •  
  •  

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján érte el és haladta meg a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. A Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredmény mindkét napon meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot is, tette hozzá a Főpolgármesteri Hivatal.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék a tilalom betartását, közölte a hivatal. A lakosságot önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester: ne használják a fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket; mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.Tarlós kéri azt is, hogy csökkentsék a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátását, valamint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát (azaz ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyerekek, idősek, krónikus betegek) csoportjaira. A riasztási fokozatnál a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a forgalmas tereket, útszakaszokat, érdemes kerülni a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók itt, és a frissülő információk a Budapest Portálon, valamint a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetők.