Budapesten nem indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának elrendelése sem

  •  
  •  
  •  

A tegnapi mérési eredmények hajnali értékelése alapján vált biztossá, hogy a szmogriadó – sem a forgalom korlátozásával járó riasztási fokozat, sem az enyhébb, tájékoztatási fokozat – elrendelésének jogszabályi feltételei nem teljesültek, így a fővárosban gépjárműforgalom korlátozás sem lesz 2013. november 20-án, szerdán.

A fővárosi gépjárműforgalom korlátozásának lehetőségére egy tegnap kora esti sajtóközleményben – jogszabályi kötelezettségnek is eleget téve – hívtuk fel a figyelmet, mivel 2013. november 17-én, vasárnap a kisméretű szállópor (PM10) szintje 6 fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), és abból 3 mérőállomáson a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is. Ezzel teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.

A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek hétfői ellenőrzött adatai alapján – a meteorológiai körülmények jelentős változásának hatására – a kisméretű szállópor (PM10) szintje csak egy fővárosi mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.