A burgonyás ételek nyáron közkedveltek, mindenki várta már az újburgonyát. Az elfelejtett tavalyi íz újra az asztalra kerül.
Paprikás burgonya galuskával
Hozzávalók:
1 kg újburgonya (negyedelve, hasábra vágjuk)
4 fej újhagyma, 1 fej új fokhagyma,
1,5 dl napraforgó olaj, 2 evőkanál fűszerpaprika,
4 db paradicsom, 2 db sárga paprika, 1 db hegyes, erős paprika
30 dkg teljeskiőrlésű liszt, 1 db tojás, 1 kávéskanál lenmagpehely,
Só, bors, őrölt kömény
Az olajon félig üvegesre pároljuk az aprított hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, sárga paprikát, és ízlés szerinti mennyiséget az erős paprikából. Összepirítjuk az egészet, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Rátesszük a megmosott burgonyát, átforgatjuk pár percig, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
A lisztből, lenmagpehelyből, tojásból, sóval, galuska tésztát készítünk annyi vízzel, hogy lágy tésztát kapjunk. Tehetünk bele kevés olajat, tejet, hogy finomabb legyen.
A félig főtt burgonyához szaggatjuk. Előtte győződjünk meg, hogy elég víz van a galuskának (ha kevés, töltsünk hozzá még vizet)!
Végül tegyünk bele kedvünk szerint kolbász, virslit (ez lehet gabonakolbász, vagy gabonavirsli is), vagy marha rostélyost, esetleg főtt tojást.
A paprikás burgonyát tejfölösen is el lehet készíteni kevesebb paradicsommal és paprikával, galuska nélkül, sűrűbbre, vagy hígabbra készítve. A fűszerezés is változhat, zöldfűszerekkel, pl. friss kakukkfű, borsikafű, koriander hozzáadásával.
Tartalmas egytálétel, sok gyerek kedvence is.
Jól illik hozzá a kovászos uborka, fejes saláta, uborkasaláta, káposztasaláta, de bármilyen vegyes idénysaláta lehet. Ezekből bőven fogyasszunk a paprikás burgonya mellé,mert könnyíti az emésztést.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária, dietetikus