Burgonyás receptek

  •  
  •  
  •  

A burgonya ízletes és közkedvelt étel. Dietetikus szakértőnk több olyan salátát ajánl figyelmünkbe, amelyet könnyen és gyorsan elkészíthetünk.

Ecetes burgonyasaláta
Héjában megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. Lila hagymát karikázunk közé. Az ecetes levet elkészítjük víz, cukor, só, ecet összetevőkkel, és ráöntjük. Ízesíthetjük frissen őrölt borssal.

Zelleres burgonyasaláta
Héjában megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Lila hagymát apróra vágunk, és hozzákeverjük. Ecetes lével leöntjük. Tetejét díszítsük friss zellerzölddel.

Virslis burgonyasaláta
Héjában megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Virslit és újhagymát felkarikázunk, és hozzátesszük. Ecetes lével leöntjük. Tetejét díszítsük friss petrezselyemzölddel.

Zöldborsós burgonyasaláta
Héjában megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Mirelit zöldborsót sós vízben megfőzünk, póréhagymát felkarikázunk, és hozzákeverjük. Ecetes lével leöntjük. Tetejét díszítsük friss bazsalikommal.

Majonézes burgonyasaláta
A majonézhez adhatunk tejfölt, kefirt vagy joghurtot, mustárt, tormát, olívaolajat ízlésünk szerint, és fűszerezhetjük őrölt borssal, köménnyel, majoránnával, korianderrel, gyömbérrel, szerecsendióval, fokhagymával, attól függően, hogy milyen összetevőket alkalmazunk a salátához.
Héjában megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. Kemény sajtot kis kockákra vágunk, piros hónapos retket vékonyra karikázunk, majd mindet beleforgatjuk a majonézes mártásba. Végül pár szem vékonyra szeletelt csemegeuborkát keverünk hozzá.
Más zöldségeket is tehetünk a burgonyához, például főtt kukoricát, sárgarépát, céklát vagy nyers cukkinit, jégsalátát, kápia paprikát.
Zöld fűszerekkel is díszítsük a tetejét!

Lettner Annamária dietetikus