Busók, boszorkák, farsangi maskarák

  •  
  •  
  •  

A Szent István téren zajlott a mulatság tánccal, nótával, sőt esküvővel, ahol is egy napszemüveges pap egy ifjú legényt házasított össze egy szakállas menyecskével.

Nem csak a tűző nap próbálta elűzni a telet szombaton délelőtt. Segítettek neki busók, boszorkák, és más farsangi maskarák is. 

Korán reggel az Ady Endre Művelődési Központban gyűlt össze a Bem Néptáncegyüttes   apraja-nagyja szombat délelőtt. Táncoltak, játszottak, maszkot csináltak, boszorkák kergették a gyerekeket, busók készülődtek, és közösen készítették el – erdélyi szokás szerint    Illyés figuráját a betérő vendégekkel.  Kis-Demeter Erika, a táncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy több magyar farsangi, téltemető népszokást elevenítenek meg, hiszen azok alapmotívumaikban úgyis hasonlítanak egymásra. Elűzik a telet, a rosszat, a betegségeket, mindenki harsány, és kissé pajzán, legények incselkednek leányokkal és viszont.

Az Adyból indult a farsangi menet a Szent István térre. Zenéltek, karikás ostort pattogtattak, és természetesen a busók, jó mohácsi szokás szerint, ijesztgették a kissé meglepett járókelőket. A téren folytatódott a mulatság tánccal, nótával, sőt esküvővel, ahol is egy napszemüveges pap egy ifjú legényt házasított össze egy szakállas menyecskével. Majd temetés lett a lagziból, jelmezes asszonyok tréfásan siratták megboldogult uraikat. Közben egyre gyűltek az érdeklődők, a sokaság körbeállta a műsort. A megkérdezett nézők kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy jó kezdeményezés az újpesti télbúcsúztató, abban meg főleg, hogy elegük van a hidegből, jöhet a tavasz.  

Az esemény csúcspontján, a kör közepén meggyulladt a máglya, Illyés végzete beteljesedett, a tűzre dobták, és vele együtt elégették a telet is. A szereplők még énekelve, rigmusokat kiabálva körbetáncolták a máglyát, majd lassan véget ért a mulatság. Zárásként azért a farsangi fánk sem maradhatott el, amit jóízűen ettek az addig jobbára tátott szájjal bámuló gyerekek. A hó is egyre inkább olvadt. Hogy az erős napnak, vagy a téltemetésnek köszönhetően, végül is mindegy, csak legyen már tavasz!

J. M