Cél: gyorsabb engedélyeztetés

  •  
  •  
  •  

1990-ben csak ideiglenesen hagyták félbe, de azóta folyamatosan ígérik. Választások előtt sűrűbben került elő a hosszabbítás ügye, de konkrétan csak az elmúlt három évben történt érdemi előkészítés. Most törvényjavaslat készült, hogy kiemelt beruházás legyen. Mi az? – tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt a hivatalos Facebook-oldalán.

A válasz nem nehéz, ám annál több kérdést vet fel. Az 1970-es években épült M3-as metró vonaláról és annak Káposztásmegyer irányába történő meghosszabbításáról van szó. Ez év június 9-én fideszes képviselők törvénymódosítást terjesztettek be. A törvénymódosítás a metróvonal meghosszabbításának ügyét nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közfeladatnak minősíti, ami az előkészítést és a megvalósítást meggyorsítja.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi változik, ha kiemelt fontosságúvá válik az M3-as metró ügye?

– Már az 1980-as évek közepén, a káposztásmegyeri lakótelep építésénél ígéretet tettek a metróvonal meghosszabbítására – magyarázza Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. –1990 óta minden egyes szabályozási tervben helyet biztosítanak a káposztásmegyeri metróvégállomás számára. Ehhez hozzájárul, hogy a Külső Szilágyi út és a vasút közötti terület mindig is fejlesztési terület volt, így a hely adott. Az ígéretek és a tervek ellenére csak az elmúlt három évben történt érdemi munka. Elkészült ugyanis a metróvonal meghosszabbítására vonatkozó megvalósítási tanulmány. Ez azt vetíti elő, hogy a megépítéshez uniós forrásra pályáznak, amihez természetesen számos engedélyre van szükség. Kiemelt beruházásként pedig sokkal gyorsabb az engedélyek beszerzése.

Összegezve tehát, parlamenti szinten megtörténtek az első lépések annak érdekében, hogy megépüljön az M3-as metró régóta tervezett szakasza a káposztásmegyeri lakótelepig, négy új közbenső megállóval.

D.V.