Cél: kevés pénzzel is az élmezőnyben maradni

  •  
  •  
  •  

Interjú Kovács Zoltánnal, az Újpest FC sportigazgatójával

Az utóbbi időben már rég nem az a kérdés Újpesten, hogy bajnok lesz-e a csapat, hanem az, hogy miből és hogyan intézi a mindennapjait. A felkészülést kedden kezdő lila-fehér gárda a nyáron is igazol majd játékost és egyelőre úgy tűnik további távozók nem várhatók.

Forrás: Nemzeti Sport/Kecskés István – Újpest FC

– Az már biztosra vehető, hogy az észt Jarom Ahjupera visszatér Győrbe, de mi lesz a másik kölcsönjátékossal a debreceni Balajti Ádámmal?

– Nagy az esély arra, hogy a támadó nálunk marad, talán arra van a legnagyobb sansz, hogy itt folytatja a pályafutását, ráadásul nem is kölcsönben, hanem végleg. Szeretne maradni és az ügynökei is ezen dolgoznak.

– Maradva a távozóknál: Rajczi Péterrel kapcsolatban bejelentették, hogy elhagyja a klubot, aztán felröppent egy hír, amely szerint mégis marad. Mi az igazság?

– A csatár már nem az Újpest játékosa és nyáron biztos nem is lesz már az.

– Ugyanilyen kategorikusan ki tudja jelenteni, hogy Kabát Péter már az Újpest futballistája?

– Ennyire ebben az ügyben nem szaladnék előre. Annyi bizonyos, hogy a csatár kedden elkezdi a felkészülést a csapattal. Még néhány részletet pontosítanunk kell, de nincs nagy különbség a játékos elvárásai és az ajánlatunk között. Vagyis jó esély van arra, hogy napokon belül bejelenthessük a szerződtetését.

– Ennyi lesz a nyári erősítés?

– Ennél azért – ha nem is nagyon –, de merészebb terveink vannak. Mindenképpen kell még egy csatár a keretbe és ugye még nem zárult le Fehér Csaba és az Újpest kapcsolata sem. Szeretnénk, ha a szélső nálunk folytatná a pályafutását. Egyelőre azonban nincs konkrétum az ügyében, hiszen neki vannak még külföldi ajánlatai is. Amennyiben ezekből nem lesz semmi, akkor vélhetően a Megyeri úton folytatja.

– Az Újpest nem a leggazdagabb klubok egyike. Miből tudnak erősíteni?

– Az nyilvánvaló, hogy nem dúskálunk a javakban. Nem tudunk és nem is akarunk beszállni az árversenybe. Olyan játékosokat keresünk meg, akikről tudjuk, hogy Újpesten akarnak futballozni és ezt a lehetőséget nem arra használják fel, hogy felverjék a saját árukat. Tudom, hogy ha valakinek a neve felvetődik nálunk, akkor azzal ilyen módon is élni akar, de mi tisztességes bért ajánlunk, nem megyünk bele olyanba, amit nem tudunk betartani.

– Három játékos érkezhet. Nem kevés?

– Elég speciális a helyzetünk, hiszen nem olyan szűk a keretünk, mint ahogy ezt sokan gondolják. Több labdarúgónk, Vermes Krisztián, Kiss Zoltán, Rubus Tamás és Kovács Dániel is súlyos sérülés után lábadozik. Ők visszatérnek majd és akkor sokat erősödünk. Az ő helyükre nem tudunk és nem is akarunk igazolni, mert ez komoly anyagi megterhelés lenne, ráadásul nagy is lenne a létszám, amit nem engedhetünk meg magunknak.

– Simon Krisztián és Lázár Bence piacképes játékosok. Hallani lehetett, hogy őket is szívesen vinné más magyar klub is.

– Nincs is ennél nagyobb boldogság nekünk, hiszen az, hogy fiatal labdarúgóinkat szeretnék átigazolni a nálunk folyó szakmai munkát dicséri

– Eladó a két játékos?

– Elsőre azt mondom, hogy nem. Persze tudjuk, hogy befuthat olyan ajánlat, amit nem lehet visszautasítani, de erről egyelőre szó sincs.

– A másik hírbe hozott játékosuk Balajcza Szabolcs. A kapus megy vagy marad?

– A legtöbb labdarúgónkkal, így Balajcza Szabolccsal is leültünk a bajnokság végén egyeztetni. Ő elkötelezett játékos és Újpesten képzeli el a jövőjét. Nem komolyak azok a híresztelések, amelyek a távozásáról szólnak.

– Sosem titkolta, hogy Újpesten csúsznak a fizetések, van némi elmaradásuk a játékosokkal szemben. Ezt nyáron, a bajnoki év végén, hogy lehet kezelni? Egyáltalán mekkora a gond?

– Nem kell elhallgatni, ha baj van, mert az csak hazugságot szül, az öltözőből meg úgyis kiszivárognak a hírek. Rendet kell tennünk, mert csak akkor lehet a szakmai munkára koncentrálni. Vannak tartozásaink a játékosok felé, amelyeket le kell dolgoznunk. Hogy mekkora a gond? A kicsi is elég baj, de nem a mérték a lényeg, hanem az, hogy rendet kell tenni.

– Ilyen helyzetben milyen célt lehet tűzni a csapat elé?

– Tovább kell fejlődni, ugyanolyan lendülettel, mint tavasszal. Az első ötbe kell kerülnie az együttesnek, azt most nem tudom megmondani, hogy az első vagy az ötödik helyhez leszünk-e közelebb.