Centenáriumi tábla az iskolának

  •  
  •  
  •  

Táblaavatással zárta a jubileumi események sorozatát a Megyeri úti Általános Iskola június 5-én. A bejáratnál elhelyezett tábla a nem mindennapi történetű iskola alapításának centenáriumára emlékeztet.
Az ünnepség a tanulók rövid műsorával kezdődött, amiben az iskola elmúlt száz évét idézték fel.

Hamzáné Szita Ilona igazgató szerint a jubileumi tanév legkedvesebb pillanata a táblaavatás. A rajta látható, 2000 óta használt logónak is jelentősége van – idézte fel – ugyanis Szőnyi Zsuzsanna, az iskola egyik pedagógusa alkotta meg. Az igazgatónő visszautalt rá, a tábla közös összefogás eredménye, az iskola történetével pedig 1994 óta foglalkoznak. (Az elmúlt évtizedek tárgyaiból egy kisebb kiállítást rendeztek be az első emeleten.)
Az avatón megjelent dr. Molnár Szabolcs alpolgármester úgy fogalmazott, száz év hosszú idő egy iskola és egy város életében. Egy évszázad alatt az intézmény sokat adott a közösségnek, és az évek múlásával az iskola eredményei is sokasodnak – mutatott rá.
Felhívta a figyelmet, pont a jelenlegi eredmények elismeréseképpen kapta meg múlt héten a Megyeri pedagóguskara a Sándor István Újpest Gyermekeiért Díjat.
A táblát a logót alkotó pedagógus leplezte le.

MOA


Nem mindennapi történet

A diákok rövid műsorukban az iskola örömmel és fordulatokkal teli történetét idézték. Az alapító okirat 1914-ből való, de az intézmény csak többszöri költözés után került a mai helyére és egyszer az árvíz is károkat okozott benne. Elemi iskolaként működött, ahová lányok és fiúk külön jártak. Az 1944-45-ös háborús esztendőkben szénszünetet kellett elrendelni, és volt olyan diák, akinek nem volt cipője, és a télvíz idején nem tudott eljutni az intézménybe. Az 1958/59-es tanévtől bevezették az orosz nyelv oktatását. A megkétszereződő általános iskolások miatt a Megyerit a hetvenes években kibővítették. 1994-től informatika tagozatosként működik az iskola, így a bezárási hullámok ellenére folyamatosan bővülni, működni tudott. Az újonnan induló első osztályok létszáma napjainkban sem alacsony.