Centenáriumi Városnapok I.

  •  
  •  
  •  

Újpest százéves évfordulójának hétvégi programja a Városnapi rendezvénysorozat nyitányaként szombaton délelőtt a Megyeri úti temetőben kezdődött meg az önkormányzati képviselők, valamint dr. Derce Tamás polgármester résztvételével az Újpesti Városvédő Egyesület szervezésében. A helyszínen Újpest város első polgármesterére, Ugró Gyulára emlékeztek meg a kegyelet koszorúival, majd sorban felkeresték a temetőben nyugvó többi polgármester sírhelyét is.

Keskeny nyomtáv és széles mosoly
 
Mindez az ősök iránti tiszteletet s nem egy szomorkás hangulatú hétvégét előlegezett meg a ragyogó napsütésben. Az újpesti városközpontból és a káposztásmegyeri lakótelepről a Tábor utcai sporttelephez folyamatosan szállították a látogatókat az elektromos kisvonatok, már maga a látvány megalapozta a hétvégi események hangulatát. A szokatlan járművek útvonalát keskeny nyomtáv és széles mosoly kísérte folyamatosan.
A párhuzamosan futó események több szálon is izgalomban tartották a kerületi érdeklődőket. A nagyszínpad előtti füves terület nem csak a zenés koncertek közönségét, de a piknikező kirándulókat is vendégül látta. Kitűnő és tapasztalt zenészekként a 100 Folk Celsius együttes nyitotta meg a fellépők sorát és alapozta meg az önfeledt zenei „A” hangot.
 
Pötyi, Dugó és a többiek
 
Az állandó programok közül talán a legnépszerűbb a kisgyermekek számára a pónilovagolás, a nagyobbak részére pedig az ingyenes vérnyomás- és cukorszint-mérés volt. Pötyi, Dugó és a többiek – természetesen a lovakról van szó – szinte megállás nélkül keringtek a kicsik örömére, míg az egészségügyi épületben sem fogyott a sor. Ennél hosszabban csak a nábrádi asszonyok sátránál kellett kerülgetni a vidéki ízek szerelmeseit. Saját készítésű töltött káposztájukat akár egy héten keresztül is árusíthatták volna, akkor sem érnek a végére. Külön látványosság volt a nábárádi vendégektől a helyben épített kemencében főzött szilvalekvár. Nem kevesebb, mint húsz mázsa gyümölcsöt főztek ki hagyományos módszerrel üstben s állandó kevergetés mellett. Mindezt szintén a helyszínen árulták, amint a markáns nábrádi pálinkát is a háziáldás mellé.
 
Egy marék varék   
 
Csak szombaton élvezhették végig a városnapi forgatagban egy hagyományőrző társaság korhű életét ételbemutatóval, lakókörnyezettel, nomád harcijátékkal egybekötött asszonyszöktetéssel, amit a mai kor
igényei szerint rögzített az egyik korhű törzsbeli.
Elbeszélésük szerint a
kelta varék törzs hagyományait elevenítik fel rendszeres találkozásaikon, amelyekkel teljesen beleilleszkednek a hajdan volt kelta mesevilág és a hétköznapi élet keverékéből összeálló játékukkal a hihető valóság varázsába. Magukat Norde Gar-nak, azaz Északi Gárdaként titulálva engedtek bepillantást egy tökéletesen hiteles VIII. századi kalandregénybe.
 
Csavargók égen és földön   
 
A kalandozást persze nem csak a kitűnő humorral előadott középkori pengeváltások képviselték, akadt belőle égi áldásként is. Budapest legnagyobb létszámmal megáldott ejtőernyős klubjának, a Vörös Meteornak az ugrói hökkentették meg a sportpálya környéki vendégeket. A produkció külön érdekessége volt, hogy az ejtőernyősöket szállító AN-2-es repülőgépet Szalkai István alpolgármester személyesen navigálta Budaörsről a Tábor utca fölé. Az égi csavargók földetérése után az eseményeket a nap utolsó produkciójaként a legismertebb földi csavargó, Földes Hobó László koncertje zárta, aki a centenáriumi alkalomra új dalt is írt Újpest Blues címmel.