Centenáriumi Városnapok II.

  •  
  •  
  •  

A vasárnapi Városnapok programján szerepelt többek között Mildenberger Márton, Újpest első hegybírájának a munkásságát idéző, a Városháza külső falán elhelyezett emléktábla avatása. Az Újpesti Közművelődési Kör kezdeményezésére megvalósult mementót Tóth Béla szobrászművész alkotta meg.

Kisszínpad nagy tehetségeknek
 
A Tábor utcában viszont erős hangsúlyt kapott az ifjúság s főként a gyerekek szórakoztatása a nap túlnyomó részében. Miközben a nagyszínpadon bohócok és mesefigurák késztették álmélkodásra a kicsiket, komoly szerepet kapott a kisszínpad is.
Itt vasárnap több generáció is kezet fogott képletesen a művészi önmegvalósításban, hiszen a nyugdíjas Ki-Mit-Tud?-ról már megismert díjazottak mellett a fiatal újpesti zenekarok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, ami az ígéretes tehetségek között minden bizonnyal folytatásra ítéltetett.
 
Felhő- s lánglovagok  
 
Különösen kedves, csak filmekből megismert régi vásári hangulatot árasztott két vasárnapi esemény is a Tintaló társulat lelkesedéséből: az egyik a Felhővadász repülőjével kergette a vattával tömött játékos felhőket, amihez komoly ügyesség szükségeltetett. A másik társulatuk talán a világ legkisebb cirkuszi porondján adta elő csak gyereknézők méretére készült produkcióját „igazi” bohóccal, légtornásszal, elefánttal. Jelentős tömeget vonzott a tűzoltók látványos bemutatója, ami izgalmasra is sikerült egy alkalommal, hiszen a körültekintő körülmények ellenére a helyszínt övező fák koronáját amúgy valódi lánglovagokként is meg kellett célozniuk fecskendőikkel a túl magasra kapó, bár gondosan eltervezett tűz lángjai miatt.
 
Városnapi városismeret
 
Mind a két napot végigkísérte a városismereti játék, amiben felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatták a hozzájuk illő, játékosan megoldható feladatokat Újpest történetéről. A díjazottak között a gyermekkötetek mellett az ünnepi alkalomra elkészült helytörténeti kiadványt adta át a nyerteseknek Belán Beatrix alpolgármester.
Óriási ováció fogadta a tinisztárok fellépését, amit a műfajok aznapi jellegzetes változatosságát követve a MÁV szimfonikus zenekar elmélyült előadása váltott fel. A vasárnap estét, bár némileg kurtán-furcsán, az OLD BOYS zenekar örökzöld házibulija zárta, ami mindig siker. A táncos kedvű koncertet nem sokkal kilenc óra után a környéki lakók nyugalmát féltve dr. Derce Tamás polgármester konferálta le.