Cigány önkormányzati szövetség alakult a fővárosban

  •  
  •  
  •  

A cigányság polgárosodása, valamint a kisebbségi közösség hatékony érdekképviselete érdekében megalakították a Fővárosi Cigány Önkormányzatok Szövetségét (FCÖSZ), és elnökévé az újpesti érdekképviselet vezetőjét, Csóka János Pált választották – tájékoztatta a kezdeményezést elindító Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke hétfőn az MTI-t.

A Roma Polgári Tömörülést (RPT) is irányító politikus közlése szerint a napokban alakult új platform feladata, hogy elősegítse Magyarország polgárosodását, valamint a főváros vezetése és a kerületi önkormányzatok közötti párbeszédet a hatékonyabb érdekérvényesítésért, főként az adósságkezelés, az oktatás, a foglalkoztatás, illetve a szociális politika területén.

Makai István közleményében úgy fogalmazott: az FCÖ és az FCÖSZ közötti együttműködés alapján egységesen tudnak tárgyalni a fővárosi roma lakosság érdekképviseletével megbízott politikai entitásokkal, szervezetekkel, kerületi önkormányzatokkal. Az FCÖSZ felkérte Makai Istvánt, hogy “haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat Tarlós Istvánnal a fővárosi romaintegrációról, a kisebbségi önkormányzatiságról, annak feladat- és hatásköreiről, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ helyzetéről”.

“Budapestnek a pozitív példák, az előremutató kezdeményezések, a jövőépítő programok fővárosává kell válnia az élet minden területén, így a romapolitikában is” – írta a roma vezető, hozzátéve, ezek a témakörök most kiemelten aktuálisak, és külön nyomatékot ad az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elkötelezte magát a magyar uniós elnökség során kidolgozandó egységes romaintegrációs stratégia megalkotása mellett.

“Az új szövetség kész szakmai, politikai és társadalmi támogatást biztosítani mind a főváros megújult vezetésének, mind az országgyűlés polgári demokratikus értékek iránt elkötelezett pártjainak, mind Magyarország kormányának” – fogalmazott Makai István.

Az FCÖ az Országos Cigány Önkormányzat után a legbefolyásosabb választott roma érdek-képviseleti szervezetnek számít az országban. Budapesten húsz kerületben alakult cigány kisebbségi önkormányzat a tavaly októberi helyhatósági választások után, és hétfő reggelig tizenhat csatlakozott a most alakított FCÖSZ-hez, de valamennyi érdekképviselet jelezte belépési szándékát – mondta az FCÖ elnöke hétfőn az MTI-nek.

Az új platform vezetőjévé Csóka János Pált, a IV. kerületi cigány önkormányzat vezetőjét választották, aki az elmúlt két ciklusban tagja volt az FCÖ-nek, de az idei területi önkormányzati választásokon önálló listát állított szervezetének (Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság) színeiben, mandátumot azonban nem kapott.

A január 9-i fővárosi területi önkormányzati választásokon az RPT 40 szavazattal négy, a Lungo Drom 19 vokssal két, a Felzárkózás a III. Évezredbe Közhasznú Egyesület 17 szavazattal egy képviselőt delegálhatott az FCÖ héttagú testületbe. Az alakuló ülésen Makai Istvánt választották elnöknek, aki az elmúlt négy évben is irányított a grémiumot.