Cigányzenészek és az alternatív zenei szcéna neves énekeseinek

  •  
  •  
  •  

Profi mulatság örömzenéléséből az ország egyik legnagyobb zenei produkciója lett a Budapest Bár. Az Újpesti Szüreti Mulatságon, szeptember 27-én 20 órától velük mulathatnak az újpestiek.

– 2007-ben egy lemez erejéig állt öszsze ez a formáció, nem gondoltam volna, hogy hét évvel később még mindig zenél a Budapest Bár, hiszen énekeseink neves zenekarok frontemberei, akik nagyon sokat koncerteznek, szóval elég nehéz egyeztetni őket. Ehhez képest azóta is rendületlenül muzsikálunk együtt, és idén már a hetedik lemezünket adtuk ki – meséli Farkas Róbert, a zenekar vezetője, prímása, aki kezdetben a húszas-harmincas évek kávéházi muzsikáját szerette volna megidézni, feleleveníteni a Budapest Bárral. Sokszínű zenekart akart létrehozni, amely feszegeti a cigányzene határait. – Eleinte kizárólag régi filmslágereket, kuplékat, táncdalokat dolgoztunk fel, mondhatnám, hogy leporoltuk őket. Ma már még szélesebb skálán mozgunk, a Beatles, a Doors, a Hungária, az Európa Kiadó, sőt Iggy Pop dalait is játsszuk, még az elektronikus zenéig is eljutottunk. Megszületett az első saját Budapest Bár-dal is: legutóbbi albumunk címadó a nótáját, a Húszezer éjszakás kalandot Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere kifejezetten cigányzenekarra írta – ecseteli Farkas Róbert, aki elmondása szerint mindig is kíváncsi muzsikus volt, már a 100 Tagú Cigányzenekar vezető prímásaként is az zavarta, hogy nem tud továbbfejlődni, és mindig kereste az új kihívásokat.

A prímás muzsikus barátaiból állt össze a zenekar, és hozzájuk hívott meg olyan énekeseket, akik amúgy teljesen más stílusú együttesekben muzsikálnak. Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klementz László, Kiss Tibi, Lovasi András, Mező Misi, Szűcs Krisztián szokott dalra fakadni a Budapest Bárban.

– Mindig nagyon jó érzés a Budapest Bárban énekelni. Egyrészt azért, mert hihetetlen profi zenészek állnak mögöttünk, akik elképesztő pontossággal követik az énekest. Így nagy szabadságunk van a nótákban, mert mindig figyelik a tempóváltásainkat. Másrészt pedig nagyon jóban vagyunk a többi énekessel, élvezzük egymás produkcióit, úgyhogy mi is remekül szórakozunk a koncerteken. Magas színvonalú, profi produkció, amely ennek ellenére megőrizte a kezdeti örömzenélés hangulatát. Szerintem ezt a közönség is érzi, értékeli – meséli Keleti András, aki a “hétköznapokon” az elektronikus zenei alapú Colorstar zenekar énekese.

A Budapest Bár legnagyobb értéke talán a zenei sokszínűség, ami a rajongótáborukon is tükröződik, hiszen a régi slágereket kedvelő idősebbek és az énekesek zenekaraiért rajongó fiatalok is tömegesen járnak koncertjeikre, vagyis a különféle zenei stílusok különféle embereket hoznak össze a zenekar körül. Az Újpesti Szüreti Mulatságon a sokszínű újpesti közönség mulathat nagyot, hiszen Behumi Dórival, Németh Jucival, Frenkkel, és Keleti Andrással kiegészülve a Budapest Bár adja majd a talpalávalót.

J. M.