Cigarettacsikk okozhatta a Sárpatak utcai paneltüzet

  •  
  •  
  •  

Az elsődleges vizsgálat eredménye megerősíti azt a korábbi feltételezést, amely szerint egy eldobott cigaretta csikk okozhatta a Sárpatak utca 3. szám alatti tízemeletes panelházban a csütörtökön késő este fellobbanó tüzet. Mint ismeretes,tizenegy ember – felnőttek és gyermekek – került kórházba, miután a felső szintekről az ablakon át, létrás kocsival mentettek ki tizenöt embert.

Pénteken a déli órákban a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelem ezredese valamint dr. Fülöp Valter a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A sajtótájékoztató előadói hangsúlyozták: olyan tanulsága van a tűzesetnek, amelyről beszélni kell, elsősorban azok érdekében, akik hasonló épületekben élnek.

– A riasztás késő este a Szent Imre téri tűzőrségre futott be, amelyet 3-as riasztási fokozatba soroltak. – mondta el  Varga ezredes A 7. emeleten észlelt füstöt jelezték a bejelentők, amelyet további bejelentések követtek.  Az is nyilvánvalóvá vált: a folyosón tomboló tűz miatt a hetedik emeletről  felfelé, bennrekedtek a lakók. A tűzoltók kiérkezésekor már tombolt a tűz. A lángok azért terjedhettek, mert a folyosón, a menekülő útvonalon szabálytalanul tároltak éghető anyagot. Papírt, különböző tárgyakat, bútorokat.  Rácsokat kellett átvágni.  Emiatt a lakók nem tudták elhagyni a lakásukat.

A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók azonnal megkezdték az életmentést. Az ablakon keresztül, s ahol ez lehetséges volt, ott a lépcsőházon keresztül mentették a lakókat. Tizenegy embert vittek a mentők kórházba. A tűznek két súlyos sérültje van.

Varga ezredes hangsúlyozta: az eset most is példázza, hogy a rácsok önmagukban is akadályozzák és késleltetik a tűzoltók beavatkozását, a szabálytalanul tárolt dolgok pedig leszűkítik a folyosót.

Dr. Fülöp Valter, az ORFK bűnügyi igazgatója elmondta: három szóban, mely szerint hanyagság, meggondolatlanság, felelőtlenség összefoglalható a tűz oka, ami miatt ötven rendőrt- a főváros már kerületéből is- a Sárpatak utcai tűzhöz vezényeltek.

A vizsgálat eddigi eredménye szerint egy 62 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy cigarettacsikket eldobva tüzet okozott a Sárpatak utcai panelházban. A férfi nem a ház lakója, az unokáira vigyázott az egyik lakásban és a lépcsőházban dohányozva dobta el a csikket. A férfi ellen gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás vétsége miatt indítanak eljárást. Az esetnek akár szabadságvesztés is lehet a következménye.

A bűnügyi igazgató hangsúlyozta: az elmúlt évben 16 halálos kimenetelű tűzeset volt a fővárosban. Ezt a statisztikát egy Szigeti utcai elhamvadó cigaretta nyomán bekövetkezett haláleset is rontotta. Hogy most nem volt halálos kimenetelű a tűz, a katasztrófavédelem, a tűzoltók és a rendőrség határozott, gyors és szakszerű fellépésének, együttműködésének volt köszönhető- emelte ki, egyúttal gyors gyógyulást kívánva a sérülteknek.

Fotók a helyszínről ITT!