Civilek segítik a rendőröket

  •  
  •  
  •  

A kulturált munkakörülmények segítenek itt tartanai a rendőröket – hangzott el a polgármester és a rendőrkapitány megbeszélésén.

Negyven rendőr hiányzik az újpesti rendőrség állományából, elsősorban a közrendvédelmi szolgálatból – mondta Wintermantel Zsolt polgármester kérdésére a rendőrkapitány. Pinkóczi József hozzátette, az adminisztrációs, ügykezelési területen szerencsére nem szenvednek hiányt.

Markó Attila ezredes, a BRFK vezetőjének rendészeti helyettese megjegyezte, a kormányprogram végrehajtásával 2012-ig várhatóan 3200 rendőrtiszt áll szolgálatba az országban. A BRFK állományából jelenleg 900 fő hiányzik, ami megfelel egy megyei kapitányság létszámának.

A polgármester kérdésére a rendőrkapitány elmondta, 30 rendőrt akár azonnal állományba tudnának venni. Mivel lehetne itt tartanai az újpesti kapitányságon a rendőröket? – hangzott a következő kérdés. Pinkóczi József azt felelte, legfontosabb szempont, hogy jó munkakörülmények között dolgozhassanak kollégái. A lakhatás szintén kiemelt szempont egy pályakezdő rendőr számára, az önkormányzat leginkább lakásokkal tudna segíteni. Wintermantel Zsolt emlékeztetett arra, az önkormányzat folytatja a rendőrszálló létesítésével kapcsolatos előkészítéseket. Már elkészült a volt munkásszállóból kialakítandó épület megvalósíthatósági tanulmánya, jelenleg a lehetséges forrásokat keresik hozzá a költségvetésben. A kapitány megjegyezte, a rendőrszálló is érzékelhető segítséget jelentene fiatalabb kollégáinak.

A polgármester felvetette, a kerületekben jelenleg eltérő mértékű túlórapénzek indokolatlan versenyhelyzetet teremtenek, amin jó lenne változtatni. Markó Attila közölte, már folyamatban van ennek a rendezése, hogy ne legyenek különbségek a rendőrkapitányságok között.

A rendőrkapitány elmondta még, munkájukhoz jelentős civil segítséget kapnak munkájukhoz, a polgárőrséggel heti egyeztetéseket  tartanak,  az Újpesti Vagyonőr Kft. vezetőjével Cserna Sándorral pedig napi kapcsolatban van.