Civilvélemény is formálja a Főteret

  •  
  •  
  •  

Tavaly októberben az Egek Királynéja Főplébánia templomának hívő közössége és újpesti civilek aláírásukkal közösen tiltakoztak a templom főbejárata közelében készülő pergola építése ellen. Az önkormányzat megvizsgáltatta a terveket és azt ígérte a tiltakozóknak, hogy újra tervezteti a pergolát. Szakértők bevonásával és véleményezése után „újragombolták” az elképzelést, közmegelégedésre.

A kifogásokat főként az az aggodalom fogalmazta meg, hogy a betonépítmény, amely az árnyékoló hátfala lenne, túl sokat elfedne a sétány oldaláról a templom s környékének látványából. Magának az építménynek a létét nem kifogásolták, de úgy vélték, hogy a sétány felől túlzottan takarja a mögöttes területet.
A tervezők eredeti szándéka az volt, hogy a pergola egyrészt szimbolizálja a valaha ott állt épületeket, másrészt, hogy árnyékos pihenőként szolgálja a sétány látogatóit. Az új tervekkel – melyek eddig tetszettek az újpestieknek – a tervezők eredeti szándéka is teret nyert, de az újpestiek ízlésének megfelelően! Egy sokkal átláthatóbb, könnyedebb szerkezetű, a templom felé kevésbé takarást mutató pergola épül majd az Új Főtérre.
 
A témával kapcsolatban megkerestük Horváth Zoltánt, az Újpesti Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia plébánosát.
– Az első pergola, és annak tömör beton váza sokunknak nem igazán tetszett. Nem értettük a koncepciót, hiszen ez a pergola tömör falú, eltakarja a templom látványát, szépségét. Félkész állapotban áll az Újpesti Egek Királynéja Főplébánia déli oldalán, nem éreztük azt, hogy illett volna az épület stílusához, szerepéhez. Több mint 350 aláírás gyűlt össze azoktól, akik fontosnak tartják templomunkat, annak érdekében, hogy a pergolát újratervezzék. Sikerrel jártunk. Újpest önkormányzata, élén dr. Derce Tamás polgármesterrel és dr. Trippon Norbert alpolgármesterrel megértették a problémánkat, meghallgatták véleményünket és el is fogadták azt. Ennek köszönhetően a templom elé hamarosan egy új, sokkal szebb, sokkal inkább odaillő pergola kerül. Megítélésem és véleményem szerint a tervek olyan pergola elkészítését fogalmazzák meg, amely formájában követi az utca vonalait, nagyon kellemes külsejű, és akkor lesz igazán szép, ha növénnyel is befuttatjuk majd. A régi félkész építményt hamarosan elbontják, remélhetőleg az újpestiek hamarosan az újban gyönyörködhetnek majd.
 
Az újratervezett pergola látványterveit megtekinthetik majd a Főtér Kft. székhelyén, az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban (1041 Bp., István út 17–19. II. em. 209. szoba).