•  
  •  
  •  

Istvántelek északi részén, Ybl Miklós tervei alapján épült fel a Károlyi István gróf által alapított Budapesti Első Gyermekmenhely Egylet fiókintézete, amely 1903-ban vette fel a Clarisseum nevet. A plébániához tartozó intézmény elsősorban iskolaként működött, később hadikórház lett, majd a Szalézi rend működtette egészen az államosításig.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”;}

A több mint száz éves épület felújítása – önkormányzati segítséggel – tavaly kezdődött el.  

Istvántelek, a Clarisseum és a hozzá tartozó park is gyönyörű volt a kezdetekben – emlékezett vissza a régmúltra Bíró Lóránt, a Clarisseum plébánosa.

– Nyomdát, kiadóhivatalt is működtetett egykor a rend. Ha a kedves olvasónak kezébe kerül egy könyv, melyben az szerepel: kiadta a Szalézi rend, Rákospalota, az ezt az intézményt jelentette; Istvántelek ugyanis akkor még Rákospalotához tartozott. Akkoriban sem volt könnyű fenntartani a templomot, de most sem az. Bevételünk az adományokból és az esetleges támogatásokból születik. Szerencsére az alpolgármester úr, és Újpest képviselői mellettünk állnak. Segítenek, ha táborozni visszük a gyerekeket, és támogatták az épület felújítását is: az elmúlt években összesen 3 millió forinttal. Természetesen a hívek is magukénak érezték az ügyet, közel 600,000 forinttal járultak hozzá a munkálatokhoz. Tavaly év végére már felújított lépcsővel és homlokzattal várhattuk a  betérőket. Komoly, nehéz munkát végeztek a szakemberek, az eredeti vakolatot leverték, kitisztították a réseket; újra vakolták, majd a kazettákat az új falburkolaton – egészen toronymagasságig – egyesével készítették el és rakták fel az épület falára. Gyönyörű lett. Remélem, a munkálatok idővel folytatódnak. Nemcsak azért volt ez szívügyem, mert a templom plébánosa vagyok, hanem azért is, mert gyerekként itt fociztam a többi kisfiúval és a papokkal, ide jártunk moziba, itt nőttünk fel. Hálás szívvel gondolok azokra, akik segítségével egyre szebb templomban fogadhatjuk a híveket.